Aptauja: Krievijas iedzīvotāju vairākums politisko opozīciju uzskata par nepieciešamu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Vairāk nekā puse Krievijas iedzīvotāju ir pārliecināti, ka valstī ir nepieciešama politiskā opozīcija varai, bet par galvenajiem opozicionāriem tiek uzskatīti parlamenta deputāti Vladimirs Žirinovskis un Genadijs Zjuganovs, liecina socioloģisko pētījumu organizācijas «Levadas centrs» veiktās aptaujas rezultāti, kurus publicējis portāls «Zn.ua».

54% respondentu pauduši pārliecību, ka valstī ir politiskā opozīcija, savukārt 52% respondentu teikuši, ka opozīcija pašlaik ir nepieciešama.

Tas ir zemākais īpatsvars vairāku gadu laikā - pirms gada opozīcijas nepieciešamību uzsvēra 58% aptaujāto, bet 2012.gada protestu laikā tādu bija 72%.

No aptaujas veidotāju piedāvātajiem variantiem, kādēļ Krievijā nav nepieciešama opozīcija, 31% respondentu izvēlējās apgalvojumu, ka «pašreizējos sarežģītajos laikos nedrīkst šķiest sabiedrības spēkus strīdiem un nesaskaņām». 26% aptaujas dalībnieku atzīmēja apgalvojumu «Pašreizējās Krievijas problēmas var atrisināt tikai ar vienu stingru roku», bet

22% izvēlējās atbildi «opozīcija traucē [Krievijas prezidentam Vladimiram] Putinam iedarbīgi risināt mūsu problēmas».

Pēc aptaujas rezultātiem, vispopulārākie opozīcijas politiķi ir tā dēvētie «sistēmas opozīcijas» pārstāvji - Krievijas Liberāldemokrātiskās partijas vadītāju

Žirinovski par opozicionāru, kuram viņi visvairāk uzticas, nosauca 69% respondentu, bet 63% minēja Krievijas Komunistiskās partijas vadītāju Zjuganovu.

44% par uzticamāko opozīcijas pārstāvi nosauca bijušo naftas kompānijas JUKOS vadītāju Mihailu Hodorkovski, tikpat liels atbalstītāju īpatsvars ir arī opozīcijas partijas «Jabloko» dibinātājam Grigorijam Javļinskim.

«Levadas centrs» 19.-24.februārī aptaujāja 1600 Krievijas iedzīvotāju.

Pērn martā veiktā aptaujā puse Krievijas iedzīvotāju norādīja, ka vēlētos, «lai visa vara valstī būtu koncentrēta vienās rokās», 36% sacīja, ka gribētu, «lai vara ir sadalīta dažādām struktūrām, kas viena otru kontrolē». Vienlaikus 35% izvēlējās atbildi, ka labākā politiskā sistēma ir «padomju, kas bija līdz pagājušā gadsimta 90.gadiem», 29% sacīja, ka labākā ir pašreizējā Krievijas politiskā sistēma, bet 11% pauda simpātijas pret «Rietumvalstu parauga demokrātiju».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu