Izdevumu samazināšanai pieļauj vairākus scenārijus (226)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

TP frakcijas vadītāja vietnieks Vents Armands Krauklis laikrakstam "Telegraf" iepriekš atklājis, ka Finanšu ministrija (FM) izstrādājusi tikai divus scenārijus budžeta izdevumu samazināšanai 2011.gadā - nodokļu paaugstināšana, kā arī izmaiņas pensiju sistēmā. Tomēr FM uzsver, ka ministrijas izstrādātie scenāriji budžeta deficīta samazināšanai ir vairāki, ieskaitot arī ministriju funkciju izvērtēšana tēriņu samazināšanai. Pēc vēlēšanām jaunā valdība varēšot izvēlēties, kuru no sagatavotajiem plāniem realizēt.

Papildināts ar jaunāko informāciju un FM komentāru

Tikai priekšlikumi

FM Komunikāciju nodaļas vadītāja Baiba Melnace uzsvēra, ka ministrija negatavo nekādus atsevišķus nākamā gada budžeta variantus, bet, kā jau daudzkārt ir ticis minēts, valdība, tai skaitā FM, sagatavos jaunajai valdībai lēmumu pieņemšanai konsolidācijas priekšlikumus, kas apjomā pārsniedz nepieciešamo konsolidācijas apmēru.

Valdība varēs no šā plašā piedāvājuma izvēlēties to, kas atbilst tās politikai un nostādnēm, norāda FM. Visus rakstā uzskaitītos priekšlikumus kāda no budžeta tapšanas procesā iesaistītajām pusēm vai konsultanti ir ieteikuši kā iespējamu konsolidācijas priekšlikumu, piemēram,

jautājums par pievienotās vērtības nodokļa samazināto likmju atcelšanu, nekustamā īpašuma nodokļa paaugstināšanu ir iekļauts nodokļu politikas pamatnostādņu projektā.

Otrā pensiju līmeņa iemaksu samazināšanas priekšlikumu ir izteikuši valdības partneri, Pasaules Bankas konsultanti rosinājuši vērtēt neapliekamā minimuma samazināšanu pensijām. Visi priekšlikumi ar aprēķinātu fiskālo ietekmi tiks nodoti lēmuma pieņemšanai jaunajai valdībai, sacīja Melnace.

Pēc trešā ceturkšņa rādītajiem tiks precizētas makroekonomiskās prognozes 2011.gadam, un atbilstoši tām būs iespējams gatavot valsts budžeta projektu ar attiecīgiem konsolidācijas pasākumiem, uzsver FM.

Divi varianti - optimistiskais un reālais

Laikrasts "Telegraf", atsaucoties uz Tautas partijas (PLL) frakcijas vadītāja vietnieku Ventu Armandu Kraukli, iepriekš norādīja, ka FM izstrādājusi divus 2011.gada budžeta ietvarus - optimistisko un reālistisko.

Pirmais scenārijs balstās uz optimistiskām makroekonomikas prognozēm un cerībām, ka starptautiskie aizdevēji būs piekāpīgi sarunās. Tiek piedāvāts budžeta deficītu samazināt par 250-270 miljoniem latu, kamēr vienošanās ar Starptautisko Valūtas fondu un Eiropas Komisiju paredz 390-440 miljonu latu samazinājumu.

Viens no scenārijiem: likvidēt otrā līmeņa pensiju iemaksas

Šāda scenārija īstenošanas gadījumā tiktu īstenoti trīs pasākumi - atceltas visas vai daļa samazināto pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmju, līdz 1,5% palielināta nekustamā īpašuma nodokļa likme (patlaban tā ir 0,1%-0,3%), kā arī likvidētas otrā pensiju līmeņa iemaksas (patlaban nākamajiem pensionāriem no algas 20% nonāk pensiju sistēmā, no kuriem 18% tiek maksāti pašreizējiem pensionāriem, bet 2% tiek ieskaitīti personiskajā rēķinā otrajā pensiju līmenī). Savācot šos 2% pensiju iemaksu, valsts iegūtu papildu 112 miljonus latu.

Savukārt otrs scenārijs ir reālistiskāks, un tajā plānots veikt budžeta konsolidācijas pasākumus par 370-390 miljoniem latu. Neskaitot optimistiskajā scenārijā minētos pasākumus,

te plānots arī palielināt akcīzes nodokli, ieviest iedzīvotāju ienākumu nodokļa progresīvo likmi (sīkākas detaļas par šo ieceri netiek sniegtas), kā arī samazināt neapliekamo minimumu pensionāriem.

Priekšlikums samazināt neapliekamo minimumu pensionāriem izskanēja jau Pasaules Bankas rekomendācijās. Samazinot pensijas neapliekamo minimumu no 165 līdz 80 latiem mēnesī, valsts gadā spētu ietaupīt līdz pat 85 miljoniem latu.

 FM priekšlikumos kā potenciālais ieguvums no pensiju neapliekamā minimuma samazināšanas tiek minēti 40 miljoni latu.

Komentāri (226)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu