ASV iesaka Ebolas vīrusa karantīnu aizstāt ar aktīvu novērošanu (4)

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

ASV Slimību kontroles centrs (CDC) pirmdien nācis klajā ar jaunām vadlīnijām Ebolas pacientu ārstējošo mediķu uzraudzībai, paredzot aktīvu novērošanu, bet nenosakot striktu karantīnu.

Tiesa, CDC noteiktās vadlīnijas nav obligātas, un štatu un federālās varasiestādes varēs izvēlēties, vai sekot tām vai nē.

Jau vēstīts, ka Ņujorkas, Ņūdžersijas un Ilinoisas štatu lēmums noteikt obligātu karantīnu mediķiem, kas ārstējuši Ebolas vīrusa pacientus Rietumāfrikā, ir izpelnījies veselības aizsardzības iestāžu kritiku.

Obligāto karantīnu asi kritizējusi arī medmāsa Keisija Hikoksa, kura kļuvusi par pirmo medicīnas darbinieku, kam Ņūdžersijā piemēroti jaunie karantīnas noteikumi.

CDC jaunajās vadlīnijas nosaka, ka mediķi un citi cilvēki, kas tikuši pakļauti augstam inficēšanās riskam, ir aktīvi novērojami 21 dienu, katru dienu pārbaudot, vai viņiem nav saslimšanai raksturīgo simptomu. Uz šo laiku ierobežojamas arī viņu sabiedriskās aktivitātes un iespējas ceļot.

«Tā, mūsuprāt, ir laba veselības aizsardzības politika,» norādīja CDC direktors Tomass Frīdens.

«Mēs zinām, ka Ebolas vīrusa gadījumā, jo slimāki cilvēki kļūst, jo vairāk var inficēt citus,» viņš piebilda, norādot, ka tādā gadījumā pirmajās stundās vai dienās pēc inficēšanās saslimušais, visticamāk, neaplipinās citus.

Ar Ebolas vīrusu var saslimt pēc nonākšanas kontaktā ar saslimuša cilvēka ķermeņa šķidrumiem. Vīrusa inkubācijas periods ir divas līdz 21 diena, kuru laikā simptomi - drudzis, vemšana un caureja - var neizpausties.

Šobrīd nav pieejama vakcīna vai zāles pret Ebolas vīrusu. Ir tikai eksperimentālā stadijā esošas zāles.

No Ebolas vīrusa nomiruši jau gandrīz 5000 cilvēku, galvenokārt Gvinejā, Sjerraleonē un Libērijā, bet inficēto skaits pārsniedzis 10 000, liecina Pasaules Veselības organizācijas (PVO) dati.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu