Aptauja: Īrija varētu būt tuvu lejupslīdes zemākajam punktam (147)

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pesimisma mazināšanās Īrijas biznesa struktūru vidū pēdējos mēnešos liecina, ka valsts varētu būt tuvu lejupslīdes zemākajam punktam, liecina ik ceturksni veiktais uzņēmēju pārliecības pētījums.

2009.gada otrajā ceturksnī biznesa aktivitāte turpināja vājināties, taču lejupslīdes temps bija ievērojami gausāks nekā pirmajos trijos mēnešos, konstatēts 2009.gada vasaras biznesa struktūru noskaņojuma pētījumā, ko veicis Īrijas Zvērināto grāmatvežu institūts.

59% firmu ziņoja par aktivitātes līmeņa pazemināšanos, taču šī uzlabošanās no iepriekšējā perioda 69% liecina par atgriešanos pie līmeņa, kāds pastāvēja pirms finanšu krīzes intensificēšanās pagājušā gada beigās, konstatēts aptaujā.

"Īrijas biznesa struktūras neapšaubāmi joprojām saduras ar lielām grūtībām, taču, kā liecina atbildes vasaras aptaujā, daudzas kompānijas uzskata, ka sliktākais periods varētu būt pagājis," teica Īrijas Zvērināto grāmatvežu institūta komunikāciju direktors Ronans O''Braiens.

Piektdaļa respondentu domāja, ka lejupslīde beigsies 12 mēnešu laikā, salīdzinājumā ar sešpadsmito daļu pagājušajā aptaujā, turpretim to cilvēku skaits, kuri uzskata, ka lejupslīde ilgs vairāk nekā divus gadus, ir samazinājies gandrīz par 50% līdz ceturtdaļai.

Īrijas nekustamā īpašuma "burbuļa" plīšana pārvērta bijušā "ķeltu tīģera" ekonomiku par vissliktāk darbojošos industriālajā pasaulē.

Plašā darba vietu likvidēšana bija viens no pārsteidzošākajiem aptaujas elementiem, kurā atklājās, ka puse kompāniju atlaiž personālu un tikai katra septiņpadsmitā palielina darbinieku skaitu.

Taču darbaspēka samazināšanās nozīmē, ka divas trešdaļas biznesa struktūru aizvadītajos trijos mēnešos samazināja saimnieciskās darbības izmaksas salīdzinājumā ar vienu trešdaļu pagājušajā aptaujā, un tikai katra divdesmitā atzina, ka izmaksas ir palielinājušās.

"Sagaidāms, ka apstākļi turpmākajos mēnešos joprojām būs smagi, un šķiet, ka manāma atgūšanās līdz gada beigām nav paredzama," piebilda O''Braiens.

Komentāri (147)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu