Policija Neo atdevusi vienu no izņemtajiem datoriem (4)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Policija Ilmāram Poikānam, kurš plašākai sabiedrībai kļuva pazīstams ar segvārdu Neo, ir atdevusi vienu no sešiem izņemtajiem datoriem.

Poikāns pastāstīja, ka atdotais dators esot tas, kurš tika izņemts no viņa vecāku mājām. Atdoti vēl daži izņemtie sīkumi, taču pieci datori un viens serveris joprojām atrodoties policijā.

Kopš pavasara Poikāns ne reizi neesot saukts uz nopratināšanu. Ziņu, ka pret viņu sāktais kriminālprocess būtu izbeigts, Poikānam nav.

Kā ziņots, lietojot pseidonīmu Neo un uzstājoties kā nereģistrētas organizācijas "Ceturtās atmodas tautas armija" (4ATA) biedrs, Poikāns šoziem publiskoja Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS) atrodamo informāciju, kurai viņš bija piekļuvis, izmantojot šīs sistēmas drošības "caurumu".

Poikāns ieguva un daļēji publiskoja informāciju no 7,4 miljoniem klasificētu dokumentu, izmantojot vienkāršu, pašrakstītu skriptu.

Tomēr 11.maijā ap plkst.22 savā darbavietā - Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta Mākslīgā intelekta laboratorijā - viņš tika aizturēts. Poikāns atzinās, ka ir tas pats Neo, kurš ieguvis datus no VID EDS un daļēji publiskojis tos. Vienlaikus tika veikta kratīšana sešās dažādās vietās, tostarp raidījuma "De facto" žurnālistes Ilzes Naglas dzīvesvietā.

Policija aizturētajam Poikānam nolēma nepiemērot ar brīvības atņemšanu saistītu drošības līdzekli. Izmeklēšana šajā lietā turpinās.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu