Kalniņš: Latvijai var nākties piešķirt papildus finansējumu migrācijas krīzes risināšanai

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Latvijai nav pieejams ievērojams finansējums, lai risinātu pašreiz aktuālo migrācijas krīzi, taču tai varētu nākties apsvērt ideju par papildus atbalsta piešķiršanu Turcijai, sacīja Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Ojārs Ēriks Kalniņš (V).

Vaicāts par notikušo Eiropas Savienības (ES) un Turcijas līderu tikšanos, kas noslēgusies Briselē, politiķis izteicās, ka Turcijas izvirzītās prasības ir smagas, kas visu situāciju padara vēl grūtāku. Tāpat situāciju ievērojami sarežģījusi preses brīvības un cilvēktiesību situācija pašā Turcijā.

«ES ir ļoti grūtā pozīcijā. Pieņemu, ka Eiropa būtu laimīga, ja Turcija uzņemtu vairāk bēgļu, lai tie nedotos uz Eiropu, taču no otras puses - tā ir milzīga nauda,» sprieda deputāts. Viņš arī skaidroja, ka ES dalībvalstu līderiem tagad nāksies spriest - uzņemt bēgļus, vai arī maksāt, lai ar tiem lielākoties tiek galā Turcija.

«Latvijai nav liela teikšana, mums nav liekas naudas, ko piedāvāt, taču risinājumi būs jāapsver,» viņš uzsvēra. «Mēs jau ziedojām savu daļu [finansējuma], taču būs jāapsver papildus iespējas,» piebilda politiķis.

Viņš gan norādīja, ka par to būtu jādiskutē arī ar Latvijas sabiedrību - vai tā vēlas piemaksāt, lai bēgļus uzņem Turcija, vai arī to nedarīt.

«Bet kaut kas jau mums būs jādara, jo tā ir problēma, kas attiecas uz visām Eiropas valstīm. Saprotiet, kaut kas būs jāupurē, taču par to būs jālemj valdībai un sabiedrībai. No šīs situācijas mēs nevaram izbēgt, neko nedarot,» teica Ārlietu komisijas priekšsēdētājs.

Kā ziņots, ES valstu līderi pirmdienas vakarā apsveica panākto «lūzumu» sarunās ar Turciju par vienošanos migrācijas krīzes ierobežošanai, bet atlika lēmuma pieņemšanu līdz nākamās nedēļas samitam, lai apspriestu Ankaras jauno prasību detaļas.

Turcijas premjerministrs Ahmets Davutolu sarunās Briselē pārsteidza ES valstu līderus, pēkšņi lūdzot palielināt palīdzību Turcijai par trim miljardiem eiro un līdz jūnijam nodrošināt Turcijas pilsoņiem bezvīzu režīmu ar ES. Viņš sacīja, ka apmaiņā pret to Turcija varētu uzņemt atpakaļ visus nelegālos migrantus, kas ieradušies Grieķijas salās. Davutolu arī ierosināja vienošanos, saskaņā ar kuru ES izmitinātu vienu Sīrijas bēgli no nometnēm Turcijā apmaiņā pret katru sīrieti, kuru Turcija uzņemtu no Grieķijas.

Pēc tam, kad ES valstu līderi «silti apsveica» Turcijas priekšlikumus, Eiropadomes prezidents Donalds Tusks sacīja, ka viņš tagad pievērsīsies juridiskām detaļām, lai panāktu galīgu vienošanos ES samitā, kas 17. un 18.martā notiks Briselē.

«Mēs visi apzināmies, ka faktiski mums tagad ir lūzums,» Tusks sacīja pēc samita rīkotā preses konferencē.

Turcija vēl nav izpildījusi novembrī ar ES panāktu vienošanos, kas paredz, ka tā saņems no ES trīs miljardus dolāru par migrācijas plūsmas ierobežošanu Eiropas virzienā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu