Par "sociālā spilvena" pasākumiem vēl runās ar aizdevējiem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Par nākamgad plānotajiem "sociālā spilvena" pasākumiem valdība vēl turpinās diskusijas ar starptautiskajiem aizdevējiem.

Kā šodien valdības ārkārtas sēdes starplaikā žurnālistiem stāstīja labklājības ministre Ilze Viņķele (V), šodien izskatīts Labklājības ministrijas (LM) piedāvājums "sociālā spilvena" pasākumiem un skaidrs, ka atbalsta pasākumi atsevišķām iedzīvotāju grupām nākamgad tiks turpināti, piemēram, saglabājot līdzšinējo atbalstu veselības jomā maznodrošinātajiem un atbalstu autopārvadājumiem par braukšanas maksas atvieglojumiem sabiedriskajā transportā.

Savukārt ar aizdevējiem diskusijas turpināsies par garantētā minimālā ienākuma (GMI) pabalsta un dzīvojamās platības kompensācijas sistēmas nodrošināšanas nodošanu pašvaldībām.

Viņķele skaidroja, ka aizdevēji vēlas, lai ir centralizēts GMI pabalstu finansējuma avots - valsts budžets, savukārt pašvaldības tikai saņem pieprasījumus, noformē rēķinus u.tml. Šajā gadījumā valsts finansējums būtu 100%.

Savukārt valdība atbalstījusi pozīciju, kas paredz atteikties no valsts līdzfinansējuma, pašreizējo kārtību saglabājot līdz pusgadam. Tad arī tiktu mainīti pabalstu piešķiršanas nosacījumi, lielāku deleģējumu dodot pašvaldībām.

Kā norādīja ministre, pašvaldības norādījušas, ka, ievērojot līdzšinējo kārtību, tās ir spiestas maksāt pabalstus tiem, kuriem tie pēc būtības nepienākas, tostarp "profesionālajiem" pabalstu saņēmējiem.

Viņķele atzina, ka pašvaldības valdības piedāvājumam piekrīt, taču tās arī vēlas saņemt 84% no iedzīvotāju ienākuma nodokļa.

Pārējos pasākumus, kas neskar GMI un dzīvokļa pabalstus, valdība atbalstījusi.

Kā ziņots, LM valdībā iesniegtais informatīvais ziņojums liecina, ka valdība tika aicināta atbalstīt sociālās drošības tīkla stratēģijas pasākumu turpināšanu 2012.gadā un piešķirt tiem nākamgad papildu līdzekļus 38,04 miljonu latu apmērā.

Viņķele gan žurnālistiem šodien teica, ka kopējā summa ir 34 miljoni latu.

LM rosina piešķirt septiņus miljonus latu, lai līdz 2012.gada 30.aprīlim nodrošinātu valsts budžeta līdzfinansējumu 50% apmērā no pašvaldību izlietotajiem līdzekļiem pabalstam GMI līmeņa nodrošināšanai un valsts budžeta līdzfinansējumu 20% apmērā no pašvaldību izlietotajiem līdzekļiem dzīvokļa pabalstam.

LM līdz 21.novembrim vajadzēs iesniegt Ministru kabinetā grozījumus Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā, paredzot, ka valsts budžeta līdzfinansējums GMI un dzīvokļu pabalstiem būs noteikts līdz 2012.gada 30.aprīlim un no 2012.gada 1.maija sociālās palīdzības pabalstus nodrošina pašvaldības atbilstoši to saistošajiem noteikumiem.

Veselības ministrijai nepieciešami 19,87 miljoni latu, tai skaitā 5,86 miljoni latu, lai kompensētu pacientu iemaksu līdzmaksājumus un dienas stacionāra pakalpojumus trūcīgām personām, 5,7 miljoni latu, lai kompensētu zāļu iegādes izdevumus trūcīgām personām, 3,3 miljoni latu, lai nodrošinātu mājas aprūpi pacientiem ar smagām slimībām, 4,1 miljons latu, lai piesaistītu ģimenes ārsta praksēm otru māsu, 187 473 lati vajadzīgi ģimenes ārstu konsultatīvajam tālrunim un 672 111 lati - stacionāro pakalpojumu koncentrēšanai pacientiem ar garīgām slimībām, attīstot aprūpi dienas centros.

Satiksmes ministrijai rosināts piešķirt 11,15 miljonus latu, lai nodrošinātu kompensāciju sabiedriskā transporta pakalpojumu sniedzējiem par valsts noteiktajiem braukšanas maksas atvieglojumiem sabiedriskajā transportā 7,8 miljonu latu apmērā, kompensācijām sabiedriskā transporta pakalpojumu sniedzējiem par invalīdu pārvadāšanu republikas pilsētās vajadzīgi 3,35 miljoni latu.

Savukārt Izglītības un zinātnes ministrija tiek rosināta 2012.gadā un turpmākajos gados nodrošināt sociālās drošības tīkla stratēģijā plānotos pasākumus par piešķirtajiem valsts budžeta līdzekļiem. Nākamgad un turpmāk sociālās drošības tīkla stratēģijā netiek paredzētas kompensācijas no valsts budžeta skolēnu pārvadājumu nodrošināšanai skolēnu nogādāšanai skolās no apdzīvotām vietām, kur skolas ir slēgtas izglītības reformas rezultātā.

Šodien sasaukta ārkārtas valdības sēde par nākamā gada valsts budžeta jautājumiem, kurā arī diskutēts par sociālās drošības tīkla stratēģijas pasākumu turpināšanu nākamgad.

Jautājums par sociālās drošības tīkla stratēģijas īstenošanas turpināšanu 2013.gadā tiks izskatīts valsts budžeta projekta 2013.gadam sagatavošanas procesā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu