Sīrijā pēc pievienošanās «Islāma valstij» gājis bojā Latvijas valstspiederīgais

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Sīrijā gājis bojā Latvijas valstspiederīgais, kurš ar savu ģimeni bija pievienojies teroristu grupējumam «Islāma valsts», šorīt intervijā LNT pastāstīja Drošības policijas priekšnieks Normunds Mežviets.

Par minēto faktu ir ierosināta krimināllieta, tāpēc sīkāku informāciju par notikumu Mežviets nevarēja atklāt, bet piebilda, ka

minētā persona ir bijis Latvijas musulmaņu kopienas aktīvs dalībnieks un uz Sīriju bija devies ar savu sievu, kā arī mazo bērnu.

Tāpat Mežviets atklāja, ka kopumā par gadījumiem, kad Latvijas valstspiederīgie pievienojušies «Islāma valstij», ir ierosināti trīs kriminālprocesi.

Mežviets pastāstīja, ka DP ierosinājusi kriminālprocesu pret Ivaru Grīnbergu, bijušo Latvijas Islāma kultūras centra vadītāju Oļegu Petrovu un kādu citu personu, kura vārds netiek atklāts. Trešā persona, saskaņā ar DP rīcībā esošo informāciju, Sīrijā gājusi bojā.

Gan Petrovs, gan arī bojā gājusī persona uz Sīriju devušies kopā ar ģimeni - sievu un mazgadīgo bērnu. No plašākiem komentāriem Mežviets atturējās, vien norādot, ka,

iespējams, kriminālprocesa ietvaros tiks lemts par šo ģimenes locekļu izsludināšanu meklēšanā.

Radikālisma tendences Latvijas musulmaņu kopienā

Mežviets atzina, ka Latvijas musulmaņu kopienu skārušas radikālisma tendences, ko aktīvi mēģina noliegt vietējo musulmaņu kopienu līderi. «Mēs šādus secinājumus bijām pauduši jau iepriekš, un šie gadījumi liecina, ka mūsu vērtējums ir bijis objektīvs,» sacīja Mežviets.

Taču viņš noliedza, ka Latvijā būtu izveidojusies aktīva rekrutēšanas shēma,

kas nodarbotos ar cilvēku vervēšanu, lai tie tiktu sūtīti uz «Islāma valsti.»

Mežviets gan norādīja, ka ir jāņem vērā tas, ka internetā iespējams iegūt informāciju gan par to, kā nokļūt līdz terorisma reģioniem, gan arī par to, kā sazināties ar kaujiniekiem.

Tādēļ DP aicina vecākus un pedagogus pievērst uzmanību savu bērnu aktivitātēm.
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu