Pagaidām Smiltenē nevienu skolotāju no darba neatlaidīs (5)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

No 1. septembra diezin vai valstī būs kāda skola, kura neizjutīs Izglītības sistēmas problēmu smago vezumu. Lielākie Latvijas laikraksti vēsta, ka no darba būs jāatlaiž tūkstoši pedagogu. Skaidrojam, kāda ir situācija vispārizglītojošās skolās Smiltenē un ko par notiekošo domā topošie pedagogi.

Aptaujājot visu trīs vispārizglītojošo skolu direktores, noskaidrojām, ka pagaidām pedagogus neatlaidīs ne Smiltenes ģimnāzijā, ne Smiltenes Centra vidusskolā, ne arī Smiltenes Trīs pakalnu pamatskolā. Vienīgā neskaidrība ir par pirmsskolas izglītību.

Smiltenes Centra Vidusskolas direktore Ilze Vergina stāsta, ka dotajā brīdī nav zināms neviens konkrēts skaitlis. "Neviens skolotājs netiks atlaists. Neesam to plānojuši," saka I. Vergina.

Viņa teic, ka viss ir atkarīgs no tā, kādus ciparus nosauks Izglītības un Zinātnes ministrija, jo tur viss mainās pa nedēļām. Ministrija ar pedagogiem spekulējot. "Man visvairāk ir skumji par to, ka ministrija nespēj objektīvi izvērtēt un saprast, kur ir tās problēmas, kas jārisina, lai nesagrautu izglītības sistēmu. Priekšlikumi no skolu direktoriem un skolām tiek doti, bet tie nevienā brīdī netiek ņemti vērā. Tas ir diezgan bezjēdzīgi. Rodas sajūta, ka strādājam katrs savā pusē," komentē Centra vidusskolas direktore.

Vieni, kuri strādā ar bērniem un redz reālo situāciju, to, kā izglītības sistēmai būtu jāfunkcionē un jādarbojas, bet otri tikai lēmumus pieņem. "Skaidrs, ka kaut kādām reformām jābūt. Bet, ja tās ir, nesaskaņojot un neuzklausot reālus cilvēkus, kuri strādā izglītības iestādē, tad tur nekas nevar sanākt," uzskata I. Vergina.

Arī ģimnāzijas direktore Velga Mālkalne teic, ka skaidra un saprotama informācija no ministrijas skolu nav sasniegusi, lai varētu izdarītu konkrētus secinājumus. "Nevar balstīties tikai uz masu medijos izskanējušo informāciju. Mēs nevienu skolotāju neatlaidīsim, kamēr nav skaidri noteikumi," tā Smiltenes ģimnāzijas direktore.

Trīs pakalnu pamatskolas direktore Inese Raiskuma saglabā optimismu. "Nevienu neatlaidīs. Būs mazākas algas, slodzes, bet nav doma kādu atlaist. Vienīgā neskaidrība ir par pirmsskolas izglītību.

Kā jaunā novada pašvaldība risinās jautājumu par pirmskolas izglītību? Kas notiks ar piecu un sešu gadu vecuma bērnu grupām mūsu skolā, jo tās nokomplektētas tika jau maijā? Cik zinu, bērnudārzā "Pīlādzītis" visiem vietas nepietiek. Mums ir daudz novada bērnu," stāsta I. Raiskuma. Viņa tomēr cer uz pozitīvu risinājumu.

Neziņā par savu nākotni ir arī topošie pedagogi. Vēl pirms dažiem gadiem sludināja, ka valstī trūkst jauno mācībspēku. Bet tagad par savu vietu skolā nedroši ir jau esošie skolotāji. "Kad sāku studēt, programmas direktors teica, ka darbs būs visiem, bet tagad labākajā gadījumā būsim kā pašnodarbinātās personas, nāksies pacīnīties," saka Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības augstskolas studente Liena Vavilone.

Viņa ir topošā pirmsskolas izglītības skolotāja, un jau tagad strādā kādā no Rīgas bērnudārziem. "Skumjākais tagad ir par algu samazinājumu. Rīgā bērnudārzos pedagogi paši raksta atlūgumus. Kas būs vēlāk?" satraukta studente.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu