Latvijas vērtīgākais uzņēmums - "Latvenergo"

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Par Latvijas vērtīgāko uzņēmumu trešo gadu pēc kārtas atzīta enerģētikas kompānija "Latvenergo", liecina žurnāla "Kapitāls" sadarbībā ar investīciju baņķieru sabiedrību "IBS Prudentia" un "NASDAQ OMX Riga" veiktais pētījums.

"Latvenergo" vērtība 2011.gadā ir 973,95 miljoni latu, kas gan ir par 4,58% mazāk nekā 2010.gadā, kad energokompānijas vērtība bija 1,02 miljardi latu.

Tāpat kā pērn, vērtīgāko uzņēmumu saraksta otro vietu ieņem AS "Swedbank", kuras vērtība šogad ir 573,05 miljoni latu. Tas ir par 33,94% vairāk nekā pagājušajā gadā, kad bankas vērtība bija 400,96 miljoni latu.

Savukārt trešo vietu saglabājis "Latvijas Dzelzceļš" ar uzņēmuma vērtību 440,42 miljoni latu, kas ir par 14,11% vairāk nekā pērn, kad šis rādītājs bija 385,96 miljoni latu.

Par vienu vietu uz augšu vērtīgāko uzņēmumu topā šogad pakāpušies "Latvijas Valsts meži". Šogad uzņēmuma vērtība palielinājusies par 40,37% un kopumā ir 395,15 miljoni latu.

"Latvijas Gāze" atgriezusies topa piektajā pozīcijā - uzņēmuma vērtība šogad ir 354,51 miljons latu. Tas ir par 56,74% vairāk nekā pērn, kad "Latvijas Gāzes" vērtība bija 226,18 miljoni latu.

Sestais vērtīgākais uzņēmums šogad ir AS "SEB banka", kas pakāpusies no 11.vietas 2010.gada topā. Šogad "SEB bankas" vērtība ir 256,16 miljoni latu un tas ir par 57,83% vairāk nekā pērn, kad uzņēmuma vērtība bija 162,29 miljoni latu.

No ceturtās uz septīto vietu noslīdējis telekomunikāciju pakalpojumu sniedzējs "Latvijas Mobilais telefons", kura vērtība šogad ir 244,48 miljoni latu. Tas ir par 19,76% mazāk nekā 2010.gadā, kad šis rādītājs bija 304,67 miljoni latu.

Par vairākām pozīcijām uz leju šogad noslīdējis arī telekomunikāciju pakalpojumu sniedzējs "Lattelecom". Šogad uzņēmuma vērtība samazinājusies par 9,19% un kopumā ir 217,80 miljoni latu.

Devītais vērtīgākais Latvijas uzņēmums ir "Valsts nekustamie īpašumi" ar 199,20 miljoniem latu. Kopš pagājušā gada uzņēmuma vērtība palielinājusies par 72,31%, jo 2010.gadā šis rādītājs bija 115,61 miljons latu.

Topā pakāpies uz desmito vietu mazumtirdzniecības tīkls "Rimi Latvia", kura vērtība palielinājās par 75,62% un šogad ir 164,98 miljoniem latu.

Latvijas vērtīgāko uzņēmumu kopējā vērtība pagājušajā gadā augusi par vairāk nekā miljardu latu, noskaidrots 2011.gada pētījumā "Latvijas vērtīgāko uzņēmumu Top 101".

2010.gada pētījumā Latvijas vērtīgāko uzņēmumu kopējā vērtība tika lēsta 7,2 miljardu latu apmērā, kas nozīmē, ka šogad tā pārsniegusi astoņus miljardus latu. Turklāt šā gada saraksta desmit vērtīgāko Latvijas uzņēmumu kopējā vērtība augusi par 550 miljoniem latu.

Tomēr šogad topā, salīdzinot ar pagājušo gadu, samazinājies jaunpienācēju skaits. Ja pērn sarakstu papildināja 35 uzņēmumi, šogad to skaits sarucis līdz 29.

Jau sesto gadu vērtīgāko uzņēmumu sarakstu veido investīciju baņķieru sabiedrība "IBS Prudentia" un birža "NASDAQ OMX Riga" sadarbībā ar SIA "Lursoft IT". Pētījums publicēts žurnāls "Kapitāls" novembra numurā.

Pētījums atspoguļo Latvijas uzņēmumu biznesa vērtību. Vērtējumi balstīti tikai uz publiski pieejamo informāciju, tāpēc nav tiešā veidā izmantojami uzņēmumu pirkšanas un pārdošanas darījumos, taču "Prudentia" asociētais direktors Andrejs Golubčikovs uzskata, ka tie ir labs indikators ekonomikas augšupejas novērtēšanai.

Kopumā tika izvērtēti vairāk nekā 300 Latvijas uzņēmumu finanšu rādītāji 2010.gadā un to pārvaldības riski. Uzņēmumi topā netiek sakārtoti pēc kāda viena atsevišķa to finanšu rādītāja, piemēram, apgrozījuma vai peļņas. Lai pēc iespējas labāk atspoguļotu uzņēmumu aktuālo biznesa vērtību attiecīgajās nozarēs, ņemts vērā līdzīgu Eiropas publisko uzņēmumu izaugsmes potenciāla un riska profila novērtējums.

Uzņēmumu pārvaldības riskus pēc īpaši izstrādātas metodoloģijas vērtēja birža "NASDAQ OMX Riga". Šie riski un esošā biznesa modeļa caurspīdīgums veido daļu no katra uzņēmuma vērtības, un šajā topā to ietekme uz novērtējumu atsevišķiem uzņēmumiem bija līdz pat 15%.

Jau tradicionāli "Nacionālās Kapitāla balvas" ceremonijas laikā notiek Latvijas vērtīgākā uzņēmuma vadītāja rokas nospieduma sagatavošana bronzas skulptūras izveidei, ko izgatavos mākslinieks Aivars Vilipsōns.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu