Naftas urbums Meksikas līcī nerada draudus (3)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Bojātais britu enerģētikas giganta "British Petroleum" (BP) naftas urbums Meksikas līcī ir droši noslēgts un vairs nerada draudus, paziņoja admirālis Tads Allens, kurš no ASV administrācijas puses uzrauga katastrofas seku likvidēšanas darbus.

"Es esmu ļoti priecīgs paziņot, ka jaunais noslēgs un iepriekš urbumā salietais cements ir apturējis noplūdi un šis urbums pašlaik vairs nerada draudus Meksikas līcim," paziņoja Allens.

Piektdien urbumam tika uzmontēts jauns vārsts, ar kādu parasti tiek noslēgts urbums tā izstrādes laikā. Pēc tā uzmontēšanas urbumam noņemta līdzšinējā nefunkcionējošā noslēdzošā ierīce, kuru tagad pētīs izmeklētāji, lai noskaidrotu katastrofas iemeslu.

"Būtībā mēs tagad esam noslēguši šo urbumu tā, kā tiek noslēgts jebkurš urbums izstrādes laikā. Šobrīd mēs esam likvidējuši noplūdes draudus no urbuma," pavēstīja Allens.

Kā jau ziņots, Britu enerģētikas giganta "British Petroleum" (BP) izmaksas cīņā ar apjomīgo naftas noplūdi Meksikas līcī sasniegušas astoņus miljardus eiro (5,6 miljardus latu). Šajā summā ietverti izdevumi piesārņojuma mazināšanai, savākšanai, kompensācijas Meksikas līča štatiem, prasību apmierināšanu un federālās izmaksas, norāda BP.

Eksplozijā uz BP īrētās dziļurbuma platformas 20.aprīlī gāja bojā 11 strādnieki. Divas dienas pēc sprādziena naftas ieguves platforma nogrima Meksikas līcī, aizsākot naftas noplūdes katastrofu. No avarējušā urbuma 87 dienu laikā kopumā izplūduši ap 4,9 miljoniem barelu naftas, tādējādi šī noplūde kļuvusi par lielāko šāda veida katastrofu vēsturē. 15.jūlijā BP virs avarējušā urbuma izdevās uzstādīt noslēgu un apturēt naftas noplūdi Meksikas līča ūdeņos.

BP šā gada otro ceturksni noslēdza ar 16,9 miljardu dolāru (9,2 miljardu latu) zaudējumiem, kas galvenokārt skaidrojami ar apjomīgajām izmaksām Meksikas līča piesārņojuma novēršanai, kas kopumā varētu sasniegt 32,2 miljardus dolāru (17,6 miljardus latu).

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu