Rīgas Centrāltirgū stingri kontrolē tirgotāju godaprātu (4)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

Jaunā Latvijas lauku labumu rudens raža jau klāt. Rīgas Centrāltirgus ir viena no iecienītākajām un plašākajām tirgošanās vietām, kur izsenis krustojas zemnieku un pilsētnieku ceļi. Brīvās konkurences apstākļos vietējie zemnieku produkti sacenšas par pircēju uzmanību ar importa gardumu tirgotājiem. Centrāltirgus vadība apgalvo, ka tirgotāju godaprātu - arī svaru patiesumu un produktu izcelsmi - kontrolējot katru dienu.

Izvēle raibu raibā

Rīgas Centrāltirgus savu atrašanās un tikšanās vietu ar pircējiem nav mainījis kopš seniem laikiem, aicinot iegādāt uzturam nepieciešamo dažādos vēsturiska izskata paviljonos un atklātajos tirgus plačos. Pirms 80 gadiem tirgotājiem un pircējiem bija, iespējams, citas prasības. Taču šodienas pircējam ir būtiski, cik daudz un ko tieši viņš liek savā tirgus somā. Produktu izvēle patiešām mūsdienās ir raibu raibā - no dažādām pasaules malām. Tāpēc pircējs ne velti grib būt pārliecināts, vai nopirktais pārtikas produkts patiešām ir Latvijas biete, vai tā ir Ungārijas plūme, vai ķiploks tomēr no Ķīnas.

Pensionāre Astrīda Tautas balsij atzīst, ka ļoti rūpīgi izvēloties produktus, kurus lietot ikdienas uzturā, jo viņa esot atbildīga arī par mazbērnu veselību. Vismaz reizi nedēļā sieviete izvēlas doties uz Rīgas Centrāltirgu iegādāt vajadzīgo pārtiku - vietējo zemnieku izaudzēto, jo šeit esot lielāka izvēle. Astrīda jau gadiem iepērkas Centrāltirgū, tāpēc var salīdzināt, kā šeit bija iepirkties pirms desmit gadiem un kā tagad. Astrīda vērtējoši atzīst: "Vizuāli tirgus kļuvis daudz sakoptāks, skaistāks, man lieliskā atmiņā ir tās daudzās mazās būdas, kur juku jukām tirgoja visu ko! Tagad tiešām ir pavisam cits skats, man ir daudz draugu no ārzemēm, arī draudzene no Austrālijas, un viņa arī ir patīkami pārsteigta, cik viss ir tīrs, skaisti izkrāsots."

Kontrolē kā policisti

Tomēr būtiskāka par sakoptu vidi Rīgas Centrāltirgū pensionārei Astrīdai, tāpat kā daudziem citiem pircējiem, esot drošība un pārliecība, ka viņa tur iegādājas kvalitatīvus produktus. Tautas balss no skatītājiem dažkārt dzirdējusi šaubas par tirgus pārdevēju godaprātu. Bieži vien patiesība tiekot nojausta pēc pārdevēju sejas vaibstiem. Pēc izpētes Rīgas Centrāltirgū noskaidrojās, ka tur notirgot viltotu produktu vai apkrāpt pircējus neesot nemaz tik viegli. Gadu gaitā Rīgas Centrāltirgū ieviesta pamatīga kārtība, lai panāktu pircēju uzticību.

Rīgas Centrāltirgus pārstāvji atzina, ka ir izveidoti speciāli kontroles dienesti. Tie katru dienu veicot dažādas preventīvas darbības tirgus tirdzniecības vietās. "Ir vairāki dienesti, kas katru dienu pārbauda, tāpat ir arī aktīvi paši pircēji. Ja ir kādas sūdzības, lai zvana mums, un mēs risināsim," norāda Rīgas Centrāltirgus valdes priekšsēdētājs Dainis Liepiņš.

Pastiprināta uzmanība tiekot pievērsta tirdzniecībai ar pārtikas produktiem. Kontroles dienests strādājot septiņas dienas nedēļā un pārbaudot virkni normatīvo aktu – tas kontrolē, vai tirgotājiem ir pavadzīmes un dokumenti par preču izcelsmi, pārliecinās par produktu sanitāri higiēnisko stāvokli, pārbauda arī tādu pircējam būtisku lietu -  svarus - vai tie „stāv uz nulli”, ko apliecinot uzlīmes esamība un tās derīguma termiņš.

Pieprasa nodot analīzes

Rīgas Centrāltirgus departamenta direktore Laura Krīgere Tautas balsij atzīst: "Skatāmies produktu un preču izcelsmes valstis, tirgū ir veterinārā laboratorija, produktiem ņemam analīzes. Katram tirgotājam ir pienākums atbilstoši preču grupai, ka reizi nedēļā vai katru dienu jānodod laboratorijā analīze, lai pārbaudītu produkta kvalitāti, tiek pārbaudīta produkta izcelsme, un salīdzinām šos rādītājus ar tiem, ko norāda savās tirdzniecības vietās."

Dainis Liepiņš piebilst: ja vienā tirgošanās vietā atklājušās problēmas, tad tirgotāji var būt pavisam droši, ka viņus vienā dienā pat divas reizes aizies pārbaudīt. Tās esot preventīvas metodes, kas attiecīgi dod vēlamo rezultātu. Liepiņš uzsver, ka, pēc visām pēdējām pārbaudēm izejot tirgū, var secināt, ka svari beidzot visiem tirgotājiem ir noregulēti pareizi, un tas esot labs rādītājs.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu