Jaunalksne pret Latvijas valsti - mācība 100 000 latu vērtībā (27)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Saskaņā ar tiesas spriedumu, tik daudz naudas valstij jāmaksā, lai iemācītos nosargāt valsts noslēpumu. Šajā gadījumā žurnālistes Ilzes Jaunalksnes telefonsarunu ieraksti. Šonedēļ tiesa darīja zināmu pilnu spriedumu "Jaunalksne pret Latvijas valsti". Ekskluzīvā intervijā tiesnesis Voldmārs Šubrovskis skaidro savus apsvērumus, lemjot par žurnālistes sāpju naudas apmēru.

Voldemārs Šubrovskis: "Šīs skolas nauda ir 100 000 latu. Tā man likās."

Noteiktas formulas, kā aprēķināma kompensācija par sagādātām garīgām ciešanām, nav. Lēmums par 100 000 latu žurnālistes prasīto 300 000 vietā pieņemts pēc tiesas ieskatiem, ņemot vērā to, cik plaši tika izplatīti Ilzes Jaunalksnes sarunu ieraksti.

Voldemārs Šubrovskis: "Tā kā likumā ir noteikts, tas ir no tiesas izjūtas, no tiesas vērtējuma, no tā, kā tiesa izprot šo stāvokli."

Kompensācija jāmaksā valstij, tātad nodokļu maksātājiem. tiesnesis saprot, ka var rasties jautājums, kāpēc gan jāmaksā par policistu grēkiem, taču pati sabiedrība vien esot vainojama, jo tieši iedzīvotāji ievēl parlamentu, kurš pēc tam veido valsts pārvaldes pārējās struktūras.

Voldemārs Šubrovskis: "Ja mēs esam kaut kādā veidā kļūdaini izvēlējušies sākotnējos priekšstāvjus un kļūda aizgājusi tālāk un tālāk, tad mēs redzam sekas - tiek aizskartas cilvēktiesības, par ko visa nācija iestājas. Nē, mēs nedrīkstam pieļaut, ka tas tā varētu notikt."

Tiesnesis cer, ka šī būs laba mācība, ka ar cilvēktiesībām rotaļāties nedrīkst. turklāt spriedums pieņemts laikā, kad noklausīšanās pēc tiesneša vērtējuma vēršas plašumā.

Voldemārs Šubrovskis: "Nav noslēpums, ka arī apgabaltiesā noklausās. Varbūt arī tagad mūs noklausās."

Ar šo spriedumu žurnālistes telefonsarunu noklausīšanās lieta vēl nav galā. To var pārsūdzēt Augstākajā tiesā. Tāpēc tiesnesis izvairās spriest, vai viņa lēmums iedvesmos iedzīvotājus tiesā prasīt lielas kompensācijas.

Komentāri (27)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu