Ko nozīmē Lužkova izteikumi par divvalodību? (310)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vakar Latvijā viesojās Maskavas mērs Jurijs Lužkovs. Viņš izteica pārliecību - pienāks laiks, kad krievu valoda Latvijā kļūs par otru valsts valodu. Portāls TVNET lūdza vairāku politisko partiju pārstāvjus komentēt šos kaimiņvalsts galvaspilsētas vadītāja izteikumus.

Politiskās apvienības "Par labu Latviju" preses sekretārs Edgars Vaikulis sarunā ar portālu TVNET uzsvēra, ka vienīgā valsts valoda Latvijā ir latviešu valoda. "Nekad nav bijis savādāk."

Vienlaikus viņš piebilda:

Tā kā latviešu valoda nav pasaules līmeņa valoda, būtu vēlams, ka latvieši zinātu arī svešvalodas,

, piemēram, skandināvu, krievu, vācu, angļu. Tas palīdzētu gan uzņēmējdarbībā, gan kontaktos.

Apvienībā nav diskutēts par Lužkova vakardienas paziņojumiem, taču Vaikulis, pauda personīgo viedokli: konkrētā amatpersona konkrētā vietā teikusi to, kas patiktu konkrētajai auditorijai: "Krievijas galvaspilsētas mērs krievu kopienai Maskavas namā teica to, ko viņi vēlējās dzirdēt."

Viņš arī piebilda, ka Rīgas mērs Nils Ušakovs ("Saskaņas centrs") galvaspilsētas domē uz jautājumiem atbild latviešu valodā.

Zatlers: Latviešu valoda ir un būs vienīgā valsts valoda Latvijā

Arī Valsts prezidents Valdis Zatlers šorīt uzsvēris, ka latviešu valoda ir un būs vienīgā valsts valoda Latvijā.

Valdis Zatlers sociālajā tīklā "Twitter" raksta: "Svešinieku padomu mums nevajag - latviešu valoda ir un būs vienīgā valsts valoda. Latviešu valodai ir jāvieno visi Latvijas iedzīvotāji."

Nejaušība vai likumsakarība?

Politisko partiju apvienības "Vienotība" pārstāve Ina Druviete, komentējot Lužkova izteikumus par divvalodību, teikusi: "Gribētos jau zināt, vai tiešām valsts valoda neatkarīgā valstī ir “nesaprātīga prioritāte” un ko varētu iegūt, no tās atsakoties. Tomēr svarīgāk ir saprast, vai šādi izteikumi ir nejaušība vai likumsakarība, kas lej ūdeni uz noteiktām politiskām dzirnavām.

PCTVL jau no laika gala nāk ar prasību par valsts valodas statusa piešķiršanu krievu valodai, tātad vismaz runā skaidru valodu. Bet vai viņi ir vienīgie, kas solidarizējas ar Maskavas mēra nostāju, vai, visticamāk, līdzējuši tās veidošanā?"

Viņa norādīja, ka SC izteikumi  pēdējo divu gadu laikā šai jomā bijuši interesanti.

"Nejauksim daudzvalodīgu sabiedrību un daudzvalodīgu valsti! Latvijas sabiedrība runā un runās vairākās valodās, bet par divvalodīgu valsti var runāt tikai Latvijas neatkarības noliedzēji," viņa teikusi. 

Savukārt SC līderis Jānis Urbanovičs sarunā ar portālu TVNET uzsvēra, ka Lužkova izteikumi ir viņa "personiskais viedoklis, kas izriet no mēģinājumiem palīdzēt PCTVL, kuru pārstāvjus ciemiņu delegācija vilka uz pasākumiem līdzi".

Būtībā tas ir turpinājums viņu mīlestībai, pateikt kaut ko, kas varētu viņiem palīdzēt.

"Vai arī tās bija vienkārši Lužkova mirkļa emocijas. Nezinu. Es tur klāt nebiju."

Viņš uzsvēra, ka latviešu valodas kā valsts valodas statuss ir ierakstīts Satversmē un SC nekad to nav apšaubījis.

Lužkovs Rīgā paziņo, ka krievu valoda būs otra valoda

Portāls TVNET jau ziņoja, ka Lužkovs vakar Rīgā, Maskavas namā tiekoties ar Krievijas tautiešiem, izteicās: "Es domāju, ka beigsies nesaprātīgo nacionālo prioritāšu laiks un viss atkal būs normas robežās. Lietas jāvirza tā, lai Latvija kļūtu par divvalodīgu valsti." Krievijas galvaspilsētas mērs pauda pārliecību, ka latvieši no šādiem lēmumiem būs ieguvēji gan lietišķā, gan kultūras, gan sabiedriskā plānā. "Pagaidām tā nav. Domāju, ka situācija līdz tam aizies," uzsvēra Lužkovs.

Komentāri (310)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu