KNAB priekšnieka amata kandidātu oriģinālās idejas

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pirmdien notikušajā Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieka amata kandidātu diskusijā izskanēja arī oriģinālas idejas, piemēram, pārkāpēju vārdus publiskot apmaiņā pret soda samazināšanu.

Diskusijā piedalījās visi pieci otrajā konkursa kārtā tikušie KNAB priekšnieka amata kandidāti ‒ ekspolitiķis un bijušais iekšlietu ministrs Māris Gulbis un bijušais muitas vadītājs un pašreizējais uzņēmuma "Biznesa un juridiskā prakse" īpašnieks Kalvis Vītoliņš.

Tajā piedalījās arī divi KNAB nodaļu vadītāji un viens KNAB nodaļas vadītāja vietnieks, proti, KNAB Valsts amatpersonu darbības kontroles nodaļas vadītāja Ilze Jurča, KNAB Izmeklēšanas nodaļas vadītāja Lienīte Šikore un KNAB Valsts amatpersonu darbības kontroles nodaļas vadītāja vietnieks Jaroslavs Streļčenoks.

KNAB jābūt neatkarīgam

KNAB pārstāvji un Gulbis visi kā viens uzskata, ka birojam jābūt neatkarīgai iestādei. Jurča turklāt domā, ka jāpaplašina biroja padomes funkcijas, piemēram, tai būtu iespēja uzlikt veto KNAB priekšnieka lēmumiem.

Savukārt Vītoliņš uzskata, ka KNAB pārraudzība jāuztic opozīcijai, kura ir aktīvāka, kontrolējot koalīciju.

Runājot par prioritātēm, kandidātiem redzējums arī nedaudz atšķiras. Šikore uzskata, ka nākamajam priekšniekam jāstiprina korupcijas apkarošanas bloks, jo izmeklēšanas nodaļai pašlaik ir grūtības ar profesionālu cilvēku atrašanu.

Šikore norādīja, ka liela aktualitāte ir partiju finansēšanas kontrole. Tieši partiju sodīšanā viņa pašlaik saredz būtisku problēmu, proti, administratīvā procesa ilgums, kas partijai ļauj izvairīties no soda, piemēram, pašlikvidējoties. Tā vietā viņa ierosinātu noteikt īsākus tiesāšanās termiņus.

Korupcijas apkarošana un novēršana jāattīsta vienādi

Viņas kolēģe Jurča gan atzina, ka korupcijas novēršanā sasniegumi nav tik kliedzoši kā apkarošanā, taču šo jomu nedrīkstot noniecināt. Līdz ar to Jurča domā, ka apkarošana un novēršanai ir vienlīdz jāattīsta.

Trešais KNAB darbinieks Streļčenoks arī, kļūstot par biroja priekšnieku, nedalītu apkarošanu un novēršanu. Arī viņš pievērstu uzmanību partiju finansēšanas kontrolei un korupcijas samazināšanā vairāk iesaistītu sabiedrību.

Diskusijā daudz runāja par sabiedrības informēšanu skaļajās lietās. Ekspolitiķis un bijušais iekšlietu ministrs Māris Gulbis pavēstīja, ka sabiedrība vairāk jāinformē par skaļajām lietām, jo pašreizējā situācija rādot, ka žurnālisti par izmeklēšanas niansēm un gaitu vienalga uzzinot. Gulbis gan uzreiz piebilda, ka KNAB pirms tam jāizvērtē, vai sabiedrībai sniedzamā informācija nesatur valsts noslēpumu un neapdraud izmeklēšanu.

Jādomā, kā informēt sabiedrību

Šikore uz to atbildēja, ka informācijas sniegšanā par krimināllietām KNAB ir ļoti grūti sabalansēt sabiedrības un izmeklēšanas intereses. Svarīgi tomēr ir apzināties izmeklēšanas intereses.

Debates arī radās par to, vai ir pamats publiskot administratīvo pārkāpumu izdarītāju vārdus. KNAB jau pašlaik iestājas par to, taču birojam ir diskusijas ar Datu valsts inspekciju.

Vītoliņam šīs problēmas risināšanā bija oriģināls piedāvājums – ja pārkāpējs piekrīt viņa vārda publiskošanai, viņam pienāktos mazāks sods.

Darbu var darīt centralizēti

Visi kandidāti bija vienisprātis, ka birojā nav nepieciešamas atsevišķas struktūrvienības korupcijas apkarošanai reģionos un to mierīgi varot darīt no Rīgas, kur jau koncentrējoties lielākās korupcijas shēmas. Par reģionālām nodaļām savulaik iestājās iepriekšējais KNAB priekšnieks Normunds Vilnītis.

Kandidāti no KNAB piekrita, ka uz politiķu aicinājumiem parunāties zem četrām acīm neformālā gaisotnē nereaģētu. Ar politiķiem gan var runāt par darba darīšanām, piemēram, attiecīgajā Saeimas komisijā.

Diskusiju vadīja žurnāliste Ilze Jaunalksne, pretendentu redzējumu komentēja "Providus" pētnieces Iveta Kažoka un Linda Austere.

Jau vēstīts, ka KNAB priekšnieka amata konkursa komisija nolēmusi virzīt padziļinātai vērtēšanai konkursa otrajā kārtā piecus pretendentus. Konkursa galīgos rezultātus varētu paziņot 26.oktobrī.

Otrajai kārtai virzīs ekspolitiķi un bijušo iekšlietu ministru Māri Gulbi un bijušo muitas vadītāju un pašreizējo uzņēmuma "Biznesa un juridiskā prakse" īpašnieku Kalvi Vītoliņu.

Par atbilstošiem pretendentiem uz KNAB priekšnieka amatu novērtēti un otrajai kārtai tiek virzīti divi KNAB nodaļu vadītāji un viens KNAB nodaļas vadītāja vietnieks, proti, KNAB Valsts amatpersonu darbības kontroles nodaļas vadītāja Ilze Jurča, KNAB Izmeklēšanas nodaļas vadītāja Lienīte Šikore un KNAB Valsts amatpersonu darbības kontroles nodaļas vadītāja vietnieks Jaroslavs Streļčenoks.

Konkursa otrajā kārtā komisija padziļināti vērtēs pretendentu pieredzi un kvalifikāciju, kā arī izpratni par KNAB. Šajā kārtā pretendentiem būs jāatbild uz četriem jautājumiem – divi jautājumi būs par KNAB kompetenci un tikpat par biroja priekšnieka kompetenci.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu