Apple lūdz atcelt tiesas rīkojumu par terorista iPhone uzlaušanu

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: JUSTIN LANE / EPA

ASV kompānija «Apple» ceturtdien lūdza federālo tiesu Kalifornijas štatā atcelt tiesas rīkojumu, kas liek šai kompānijai palīdzēt Federālajam izmeklēšanas birojam (FIB) uzlauzt viedtālruni «iPhone», kuru bija lietojis terorakta rīkotājs Kalifornijas štata Sanbernardino pilsētā.

Kompānija paziņoja, ka pagājušonedēļ pieņemtais rīkojums pārkāpj tās konstitucionālās tiesības uz runas brīvību, piespiežot radīt kompānijas vērtības graujošu programmatūru, kā arī piešķir «bīstamu varu» tiesībsargājošām iestādēm.

Ja «Apple» būs spiesta radīt iespējas viedtālruņu aizsardzības sistēmas apiešanai, tad varas iestādes pēc tam varētu pieprasīt kompānijai izstrādāt kodu sarunu ierakstīšanai, piekļuvei tālruņa kamerai un īpašnieka atrašanās vietas izsekošanai, atzīts kompānijas lūgumā tiesai.

«Valdība pieprasa, lai «Apple» radītu aizmugures durvis «iPhone» aizsardzības sistēmas apiešanai, padarot lietotāju viskonfidenciālāko un personīgo informāciju neaizsargātu pret hakeriem, identitātes zagļiem, naidīgiem ārvalstu aģentiem un neatļautu valdības novērošanu,» teikts «Apple» lūgumā tiesai.

«Apple» vadības pārstāvji izteicās, ka šis rīkojums praktiski pieprasa radīt «valdības operētājsistēmu», kuru FIB eksperti varētu atkārtoti izmantot vai pat noplūdināt citiem.

«Apple» vadītājs Tims Kuks pirms tam intervijā ASV telekanālam ABC paziņoja, ka FIB prasības «Apple» palīdzēt viedtālruņa uzlaušanā ir bīstams precedents.

«Ja valdība var pavēlēt «Apple» radīt šādu programmatūru, tad kaut ko līdzīgu var pavēlēt arī kādam citam,» sacīja Kuks.

Kuks aicināja šo strīdu risināt nevis tiesās, bet ASV Kongresā, pieņemot attiecīgu likumu.

Atbalstu «Apple» tās strīdā ar FIB ir pauduši sociālā tīkla «Facebook» vadītājs Marks Cukerbergs un kompānijas «Google Inc.» ģenerāldirektors Sundars Pičajs.

Apšaudē, kuru pērn 3.decembrī Sanbernardino pilsētā sarīkoja Sajeds Farūks un viņa sieva Tašfīna Malika, tika nogalināti 14 cilvēki. Šāvēji mēģināja aizbēgt, bet tika nogalināti apšaudē ar policistiem, kas viņus vajāja. Tiesa Losandželosā pagājušonedēļ nolēma, ka «Apple» ir jāsniedz tehniska palīdzība FIB centienos piekļūt informācijai Farūka viedtālrunī.

FIB izmeklētāji ir pārliecināti, ka Farūka telefonā ir ļoti svarīga informācija, bet tai nav iespējams piekļūt, nezinot paroli. Pēc 10 neveiksmīgiem paroles ievadīšanas mēģinājumiem visa telefonā esošā informācija tiktu automātiski izdzēsta.

Drošības sistēma ir izveidota tā, ka pat paši «Apple» speciālisti nevar iegūt pieeju šai informācijai, tāpēc izmeklētāji lūdz viņus nevis sameklēt paroli, bet vienkārši atvieglot šo procesu.

FIB vēlas, lai «Apple» inženieri noņemtu paroles ievadīšanas mēģinājumu skaita ierobežojumu, kā arī palīdzētu izveidot programmu, kas lielā ātrumā automātiski izmēģinātu visas iespējamās kombinācijas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu