Prezidents dos partijām nedēļu laika pirms premjera nominēšanas (42)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Prezidents Andris Bērziņš pēc sestdien notikušajām 12.Saeimas vēlēšanām partijām dos nedēļu laika sarunām, pirms viņš nosauks tā cilvēka vārdu, kuru aicinās veidot valdību.

«Visām partijām būs nedēļa laika, lai, sākot no rītdienas, varētu pārrunāt iekšienē, protams, pārrunāt arī ar potenciālajiem partneriem nākamajā koalīcijā. Acīmredzot, pēc nedēļas mēs sāksim pārrunas ar konkrētajām partijām,» Bērziņš svētdienas rītā sacīja intervijā Latvijas Televīzijā.

Viņš nevēlas dot konkrētus norādījumus vai ievirzes, bet

prezidents ir pārliecināts, ka izdosies izveidot labu un profesionālu valdību.

«Skaidrs ir, ka mums laika nav, jo no 1.janvāra ir jāsāk strādāt ļoti aktīvi starptautiski. Priekš tam tā nedēļa ir vajadzīga, lai partijas iekšienē saprastu, ko viņas grib, ko viņas var, un lai tās sāktu pārrunas, jo ir bezjēdzīgi mūsu situācijā veidot kaut ko tādu, nesasniedzot 50% barjeru,» norādīja Bērziņš.

Bērziņš par premjera kandidātiem izvairīgs

Uz jautājumu, vai valdībā jābūt «Saskaņai» prezidents teica, ka koalīcijai par to jāvienojas pašai. «Tas ir visu un «Saskaņas» rokās. Es negribu iedot nekādus konkrētus norādījumus vai ievirzes. Nedēļa ir laika, katrs savus rezultātus, savas iespējas novērtēs,» viņš komentēja.

Jautāts, vai tiks atbalstīta premjeres amatā esošā premjere Laimdota Straujuma, Bērziņš sacīja, ka viss atkarīgs no partiju vēstījuma, no nominētajiem ministriem svarīgakajās nozarēs. Bērziņš gan arī piebilda, ka premjera kandidāts var izrādīties kāds cits.

Runājot par iespēju nominēt Saskaņas premjera kanditātu Nilu Ušakovu, prezidents vērsa uzmanību uz to, ka Saskaņai ir tikai 25 balsis parlamentā, kas varētu radīt problēmas veidot koalīciju un reāli nav izveidot strādājošu valdību un koalīciju.

LNT savukārt prezidents sacīja, ka var partijas izvirzīt jebkuru kandidātu, taču tā kā partijas gaida iniciatīvu no prezidenta, tad Bērziņš tomēr gaida partiju redzējumus dažādos jautājumos un konkrētus risinājumus problēmām, un tikai tad prezidents izdarīšot savu izvēli.

Vēlētāju aktivitāte 12.Saeimas vēlēšanās sasniegusi 58,78%

Vēlētāju aktivitāte 12.Saeimas vēlēšanās sasniegusi 58,78% jeb 912 349 vēlētāji, liecina jaunākie Centrālās vēlēšanu komisijas dati. Šobrīd saskaitīti dati par 1041 iecirkni no kopumā 1054.

Rīgā nobalsoja 69,7%, Vidzemē - 62,97%, Latgalē - 46,99%, Kurzemē - 58,41%, Zemgalē - 56,49%. Balsi glabāšanā nodeva kopumā 30 342 vēlētāji, no kuriem 41 savu balsojumu mainīja vēlēšanu dienā.

Jau ziņots, ka 12.Saeimas vēlēšanās par «Saskaņu» nobalsoja 23,26%, par «Vienotību» - 21,62%, par Zaļo un zemnieku savienību - 19,74%. Nacionālā apvienība ieguvusi 16,5%, «No sirds Latvijai» - 6,91%, Latvijas Reģionu Apvienība - 6,47% vēlētāju balsu. Pārējās partijas nav pārvarējušas 5% barjeru.

LNT šorīt prezidents, komentējot vēlētāju zemo aktivitāti, norāda, ka viena no problēmām ir tas fakts, ka latvijā nespēj noteikt precīzu to balstiesīgo cilvēku skaitu, kas patlaban atrodas Latvijā, un cik ir no valsts aizbraukušo iedzīvotāju.

Kā intervijā Latvijas Televīzijai sacīja Bērziņš, vēlētāju aktivitātes dati liekot domāt, ka ārpus valsts ir krietni vairāk Latvijas iedzīvotāju nekā patlaban tiek uzskatīts. Pēc prezidenta domām, ģeopolitiskā situācija liecinājusi, ka vajadzētu būt aktīvākai dalībai, tādēļ būtu jāizvērtē, kāpēc samazinājusies aktivitāte.

Esošā koalīcija saņēmusi labu vērtējumu

Esošā koalīcija ir saņēmusi labu vērtējumu, svētdienas rītā dienu pēc 12.Saeimas vēlēšanām Latvijas Televīzijā teica Valsts prezidents Andris Bērziņš.

«Rezultāti atbilst diezgan precīzi manai izpratnei, kādi viņi varētu būt. Esošā koalīcija ir saņēmusi labu vērtējumu, viennozīmīgi. Ja saliek balsis, tā saņēmusi vairākumu jaunajā Saeimā. Ja 40% ir jauni, vienalga, balsojums ir pārliecinošs,» uzskata Bērziņš.

Viņš nedomā, ka «Vienotība» ir zaudējusi, norādot, ka tā izgājusi cauri grūtajam apvienošanās procesam, «izņemot Kurzemes rezultātus kā individuāls pārsteigums». 11.Saeimas spīkere un «Vienotības» līdere Solvita Āboltiņa, iespējams, varētu netikt jaunajā parlamenta sasaukumā. Viņa no pirmās vietas noslīdējusi uz ceturto svītrojumu un plusu dēļ, liecina provizoriskie vēlēšanu rezultāti.

Komentāri (42)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu