Vairums Rīgas arhitektu kolēģijā pozitīvi vērtē izmaiņas Okupācijas muzeja piebūvē

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Rīgas pilsētas arhitektu kolēģija trešdien ilgāku diskusijas rezultātā vēl nevienojās par atbalstu koriģētā Latvijas Okupācijas muzeja piebūves projekta tālākai virzībai; vienlaikus vairums arhitektu pozitīvi vērtēja panāktās izmaiņas.

Rīgas pilsētas arhitektam atkārtotais atzinums par muzeja piebūvi jāsniedz līdz 15.janvārim. Diskusiju rezultāti tiks apkopoti kolēģijas sanāksmē, kas norisināsies tuvākajās dienās un tajā tiks sniegts lēmums par projekta tālāku virzību.

Piebūves projektētāji sēdē iepazīstināja ar koriģēto projektu, kurā ņemti vērā vairāki iepriekš izskanējušie iebildumi par esošās ēkas vērtības saglabāšanu, baltā granīta apdares īpatsvara samazināšanu un pieejamību cilvēkiem ar kustību traucējumiem.

Projektētāji sēdē iepazīstināja ar divām piebūves koriģētajām versijām, kurām ir atšķirīgs vēsturiskā granīta apjoms. Kopumā, ieskaitot sākotnējo variantu, ir trīs piebūves varianti.

Diskusijās izskanēja kritika par plānotās piebūves jumta apdari un elementiem, kā arī fasādes izvirzījumu uz Grēcinieku ielas pusi, kā arī par to, ka koriģētās versijas tehniskie risinājumi nav iesniegti būvvaldē saskaņošanai. Tāpat tika uzdoti jautājumi par to, kā izskatītos Okupācijas muzeja piebūve pēc tam, kad nākotnē tiks turpināta Strēlnieku laukuma apbūve.

Arhitekte Zaiga Gaile diskusijas laikā pauda, ka būtu jādomā par atteikšanos no Okupācijas muzeja stiklotās piebūves izvirzījuma uz Grēcinieku ielas pusi, kur plānots ierīkot dažādas biroja telpas muzeja darbiniekiem. «Vai tiešām mums trūkst vietas, ja ir jālien ārā ar stikloto apjomu? Tas ir pārkāpums pret vēsturisko apjomu,» teica Gaile, uzsverot, ka no ielas varēs redzēt kā cilvēki strādā šajās telpās un dažādus rakstāmgaldus un krāmus.

Viņa arī kritizēja plānoto piebūves jumtu, norādot, ka tā izskatam jābūt tikpat korektam kā visai fasādei. Vienlaikus arhitekte atzinīgus vārdus veltīja projektētāju darbam ar cilvēkus ar kustību traucējumiem pārstāvošām organizācijām.

Atsevišķi arhitekti arī norādīja, ka neredz iespēju atbalstīt muzeja piebūves veidošanu un, ka sākotnējais variants bijis labāks nekā koriģētie. Tomēr kopumā sēdē klātesošie atzīmēja projektētāju paveikto un nolēma, ka koriģētā piebūves versija ir konceptuāli virzāma tālāk. Tāpat tika minēts, ka šis ir bezprecenta gadījums, kad iebildumi parādās tik vēlā projekta stadijā.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka Rīgas pilsētas arhitekta kolēģijas sēdē trešdien tika izvērtēta koriģētā Latvijas Okupācijas muzeja piebūves projekta turpmākā virzība.

Sēdē pārrunāti 14.decembrī Rīgas būvvaldes rīkotajā diskusijā paustie viedokļi, kuros tika kritizēts projekta vides pieejamības aspekts, esošās ēkas vērtības saglabāšanu un piebūves iederība Vecrīgas ansamblī. Projekta pasūtītāji un autori sēdē tādēļ prezentēja projektā uzlabotos vides pieejamības, arhitektūras un pilsētbūvnieciskos risinājumus.

Rīgas pilsētas arhitekts savu atkārtoto atzinumu par muzeja piebūves projektu plāno sniegt līdz 15.janvārim, lai iekļautos termiņā līdz 25.janvārī, līdz kuram Rīgas pilsētas būvvalde var piešķirt būvatļauju darba sākšanai. Tajā pašā laikā atkārtoti izsludināts slēgtais konkurss par muzeja ēkas rekonstrukciju un piebūves izbūvi (Nākotnes nams), kā arī Padomju okupācijas upuru piemiņas memoriāla izveidi.

Rīgas pilsētas arhitekta kolēģija iepriekš būvvaldei ieteica neatbalstīt muzeja rekonstrukcijas projektu, bet pēc publiskās diskusijas, kura norisinājās 14 decembrī, Rīgas pilsētas arhitekts Gvido Princis aģentūrai BNS pauda, ka ir cerība atbalstīt muzeja piebūves projektu. Viņš norādīja, ka ir patīkami pārsteigts par projekta autoru ieklausīšanos kritikā, jo autori mēģinājuši iespēju robežās ievērot ēkai paredzēto būvlaidi, kā arī samazinājuši piebūves arhitektūras mākslinieciskā risinājuma - baltās granīta apdares - īpatsvaru kopējā objekta risinājumā. Princis gan vēloties, lai vēsturiskā muzeja ēka tiktu vēl vairāk saglabāta.

Kā ziņots, 20 Latvijas arhitekti izplatījuši vēstuli KM ar aicinājumu saglabāt Okupācijas muzeja ēku Strēlnieku laukumā esošā veidā un necelt pie tās arhitekta Gunāra Birkerta iecerēto piebūvi «Nākotnes nams», jo tā sabojāšot ēkas izskatu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu