Eksperts: Informācijas apmaiņa EDSO organizācijā ir kritiska

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Eiropas Drošības un sadarbības organizācijai (EDSO) jāpaaugstina efektivitāte Austrumukrainā, jo, piemēram, informācijas apmaiņa starp dažādiem līmeņiem EDSO organizācijā ir kritiska, kas ir nepieļaujami, ja tiešām pastāv vēlme konfliktu noregulēt, intervijā aģentūrai LETA norādīja Latvijas Aizsardzības ministrijas Divpusējās sadarbības nodaļas vadītājs Didzis Nīmants, kurš darbojās EDSO misijā Ukrainā.

Runājot par konfliktā iesaistīto pušu nodrošinājumu, eksperts apliecināja, ka tehnika abās pusēs ir labā darba kārtībā un ir apmācīti cilvēki, kas ar to operē. Kvalitāte abās pusēs faktiski esot aptuveni vienāda, tomēr Ukrainas pusei ir lielāki resursi. «Ir arī ieroči, kuru nav Ukrainas pusei, bet ir fiksēti Donbasā, piemēram, MT-LBM, kas ir daudzmērķu bruņutransportieris, 12,7 milimetru (mm) snaiperšautenes. Par 220 mm bruņojuma sistēmu «Buratino» jau Latvijas presē rakstīts, to arī EDSO apstiprināja,» sacīja Nīmants.

Viņš arī vērsa uzmanību, ka EDSO bezpilota lidaparātu pienesums pagaidām ir neefektīvs, jo nav atgriezeniskās saites ar EDSO novērotājiem, kas atrodas «uz lauka». Risinājums būtu, ja iegūtie fotoattēli nokļūtu līdz ikdienas patruļām, kas tos varētu izmantot. Tas palīdzētu arī situācijās, kad EDSO patruļai var pārtrūkt mobilie un satelītsakari. Tad bezpilota lidaparāts varētu fiksēt faktisko EDSO patruļas atrašanās vietu, kas būtu nozīmīga drošības apsvērumu dēļ. Tādas situācijas ir iespējamas, piemēram, patrulējot gar robežu ar Krieviju, uzskata eksperts.

Nīmants arī norādīja, ka EDSO noteikti ir jāpaaugstina efektivitāte Austrumukrainā. «Informācijas apmaiņa starp dažādiem līmeņiem EDSO organizācijā ir kritiska, kas ir nepieļaujami, ja mēs tiešām patiesi vēlamies šo konfliktu noregulēt. EDSO ir novērotāji, kas veic konkrētu darbu uz vietas un sniedz precīzu informāciju savai vadībai, tālāk seko EDSO misijas Doņeckā vadība, kas to tālāk nogādā EDSO misijas štābam Kijevā, kura uzdevums ir sniegt objektīvu informāciju Vīnei,» viņš sacīja, norādot, ka būtiskais aspekts šajā jautājumā ir tas, lai līdz Vīnei nonāktu objektīva informācija par notiekošo Donbasā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu