Tiesa Igaunijā pasludina «Estonian Air» bankrotu

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Harju apriņķa tiesa otrdien pasludināja Igaunijas valstij piederošās bijušās nacionālās aviokompānijas «Estonian Air» bankrotu, un pirmā kreditoru sanāksme ir plānota 15.janvārī.

15 dienu laikā pēc bankrota pasludināšanas debitori un kreditori, kuri ir iesnieguši bankrota pieprasījumu, var iesniegt apelāciju par tiesas lēmumu Tallinas apgabaltiesā.

Nedz bankrota sprieduma izpildi, nedz tā procesu nevar apturēt vai atlikt, kā arī nevar mainīt likumā noteikto tā izpildes veidu un kārtību.

Tiesa par bankrota administratoriem iecēla tiesu izpildītāju Tomasu Sārmu un zvērinātu advokātu Andriasu Palmitsu.

Palmitss aģentūrai BNS decembra vidū teica, ka kompānijas saistības ir 95,8 miljoni eiro, taču no lidsabiedrības atgūt ir iespējams ne vairāk kā deviņus miljonus eiro.

Viņš norādīja, ka «Estonian Air» aktīvu vērtība ir 59,2 miljoni eiro, ko veido nauda bankas kontos, bet trešo personu prasījumi un lidmašīnu izmaksas kompānijas bilancē sasniedz 50,2 miljonus eiro.

«Estonian Air» bankrota pieteikumu Harju apriņķa tiesā iesniedza novembrī, un 25.novembrī tiesa par uzņēmuma bankrota pagaidu administratoriem iecēla Sārmu un Palmitsu.

Jau vēstīts, ka pēc Eiropas Komisijas (EK) 7.novembrī paziņotā lēmuma, ka «Estonian Air» ir jāatmaksā valstij tās sniegtā palīdzība 85 miljonu eiro apmērā, jo šī palīdzība neatbilst Eiropas Savienības (ES) noteikumiem, tika nolemts «Estonian Air» likvidēt un tāpēc tā pārtraukusi reisus.

EK 2013.gadā sāka padziļinātu izmeklēšanu, lai noskaidrotu, vai aizdevumi 37 miljonu eiro apmērā un cita veida valsts palīdzība, kas sniegta aviokompānijai, atbilst Eiropas Savienības noteikumiem par valsts palīdzību.

Igaunijas valdība vairākkārt veica finanšu injekcijas «Estonain Air» un 2008.-2014.gadā sniedza kompānijai palīdzību apmēram 130 miljonu eiro apmērā.

Gatavojoties šādam EK lēmumam, Igaunijas valdība 25.septembrī nodibināja jaunu nacionālo aviokompāniju «Nordic Aviation Group», kas sāka veikt reisus no Tallinas lidostas 8.novembrī, taču tā pagaidām izmanto citu aviokompāniju lidmašīnas.

90% «Estonian Air» akciju pieder Igaunijas valstij, bet 10% - Skandināvijas lidsabiedrībai SAS.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu