Turkmenistānā atklāj gāzes vadu uz Kaspijas jūru; pa to nākotnē varētu piegādāt gāzi ES

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Turkmenistānas rietumos, pie Kaspijas jūras, trešdien tika atklāts gāzesvads «Austrumi-Rietumi», un iespējams, ka nākotnē pa šo gāzesvadu no šīs Centrālāzijas valsts varēs eksportēt gāzi uz Eiropas Savienību (ES), tā samazinot tās enerģētisko atkarību no Krievijas, vēstīja «Radio Free Europe/ Radio Liberty» (radiostacija «Brīva Eiropa / Radio Brīvība»).

2,5 miljardu ASV dolāru (2,3 miljardi eiro) vērtais gāzesvads savieno Turkmenistānas gāzes atradnes ar šīs valsts Kaspijas jūras piekrasti. Ir paustas cerības, ka šo gāzes vadu kādreiz izdosies savienot ar ierosināto Transkaspijas cauruļvadu, ko ir atbalstījusi ES, bet tā būvniecību traucē strīdi par Kaspijas jūras tiesisko statusu un Turkmenistānas atteikšanās parakstīt ieguves līgumus ar ārvalstu kompānijām.

Turkmenistānas prezidents Gurbanguli Berdimuhamedovs uzsvēra, ka gāzesvada «Austrumi-Rietumi» pabeigšana var iedvest jaunu dzīvību Transkaspijas cauruļvada būvniecības procesā.

«Ar [gāzesvada] «Austrumi-Rietumi» pabeigšanu sadarbība ar mūsu Eiropas partneriem iegūst jaunu nozīmi,» viņš paziņoja atklāšanas ceremonijā gāzesvada noslēguma punktā Balkanas velajata Belekā. Gāzesvada sākums ir Mali velajata Šatlikā.

Pa 773 kilometru garo gāzesvadu «Austrumi-Rietumi» varētu piegādāt gāzi arī potenciālam gāzesvadam, kas gar Kaspijas jūras piekrasti caur Kazahstānu ietu uz Krieviju.

Turkmenistānā atrodas ceturtās lielākās dabasgāzes rezerves pasaulē, tomēr tai trūkst cauruļvadu infrastruktūras. Šobrīd Turkmenistāna piegādā Ķīnai apmēram pusi tai nepieciešamās gāzes pa cauruļvadu, ko uzbūvējusi Ķīnas kompānija «China National Petroleum Company» (CNPC).

Krievijas valsts gāzes kompānija «Gazprom» ir paziņojusi, ka samazinās energoresursu iepirkšanu no Turkmenistānas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu