Straujuma kritizē «Vienotības» vadību par nespēju strādāt komandā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Demisionējusī Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) kritiski vērtē «Vienotības» vadību par nespēju strādāt komandā.

Latvijas Televīzijas raidījumā «Rīta panorāma» Straujuma teica, ka nedrīkst atgrūst citādi domājošos partijas biedrus. Tas, ka viņi domā citādāk nenozīmē, ka viņi vairs nav «Vienotībā».

«Ja komandai neveicas un tās kapteinis aiziet tribīnēs un saka - tu esi sliktais, tu esi sliktais. Vai tāda komanda var uzvarēt?» jautāja Straujuma.

Kā atzina Ministru prezidente,

nav noslēpums, ka ir Saeimas «Vienotības» frakcijas biedri, kuri nav gatavi balsot par Solvitu Āboltiņu kā Ministru prezidenta amata kandidāti,

vai arī ir gatavi balsot ar atsevišķiem nosacījumiem.

Tas, vai «Vienotība» veidos valdību, ir frakcijas un valdes, nevis vienas politiķes Āboltiņas rokās. Ja Āboltiņa nepiekrīt, ka no «Vienotības» tiek izvirzīts kāds cits premjera amata kandidāts, tad visa frakcija nevar nobalsot par viņu, teica Straujuma.

Viņa gan uzsvēra, ka partija nav zaudējusi iespēju veidot vadību.

Esot gan apsveicama Zaļo un zemnieku savienības gatavība izvirzīt savu kandidātu. Ja cita partija veidos valdību, tad «Vienotība» strādās koalīcijā, bet tas neesot pozitīvs virziens. Esot bēdīgi, ka partija, kas ieguva lielu vēlētāju balsu skaitu, nevar noturēt valdību visus četrus gadus, teica politiķe.

Straujuma uzsvēra, ka partijai jādomā par «Vienotību» kā komandu, un tā nedrīkst atgrūst tos cilvēkus, kuri domā citādi.

«Vienotība» esot proeiropeiska partija un cilvēkiem šādas nišas partija ir vajadzīga. Tādēļ ir jāmeklē, kā visiem kopā iet uz priekšu, bet tā vietā notiek atsevišķu biedru atgrūšana, teica Straujuma.

Kā ziņots, valdošās koalīcijas partija «Vienotība» šodien valdes un frakcijas sēdē diskutēs par jaunās valdības izveidi.

Partijas valdes sēde paredzēta «Vienotības» birojā plkst.16, bet plkst.16.30 notiks valdes un frakcijas kopsēde.

Partijas līdere Solvita Āboltiņa sacīja - nepieciešams saprast, ar cik balsīm no «Vienotības» var rēķināties koalīcija jaunajā valdībā. Ir būtiski zināt, cik ir cilvēku, kas gatavi strādāt kā komanda, norādīja politiķe. Šo jautājumu šodien plānots pārrunāt partijas sanāksmēs.

Pašlaik «Vienotība» vēl nav izvirzījusi savu Ministru prezidenta amata kandidātu, uzsverot, ka vispirms nepieciešama diskusija par jaunās valdības darāmajiem darbiem. Iespējams, premjera amata kandidāts varētu tikt izvirzīts šodien, tomēr, visticamāk, tas vēl netiks izdarīts.

Kaut arī oficiāli šis politiskais spēks atturas saukt iespējamos premjera amata kandidātus, daudzi par tādu uzskata partijas līderi Āboltiņu.

Nacionālā apvienība «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK (VL-TB/LNNK) jau paziņojusi, ka neatbalstīs Āboltiņu kā premjera amata kandidāti. Savukārt Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) un seši «Vienotības» frakcijas deputāti - Ilze Viņķele, Lolita Čigāne, Aleksejs Loskutovs, Andrejs Judins, Ints Dālderis un Veiko Spolītis - uzstāj, ka VL-TB/LNNK ir jāturpina strādāt arī jaunajā valdībā. Bez VL-TB/LNNK atbalsta viņi neesot gatavi atbalstīt Āboltiņu kā premjera amata kandidāti.

Viņķele iepriekš apgalvoja, ka nacionālās apvienības dalība koalīcijā ir nepieciešama ģeopolitiskās situācijas dēļ. Viņa akcentēja - ja Āboltiņai būs VL-TB/LNNK atbalsts, tad arī minētie «Vienotības» frakcijas deputāti viņas kandidatūru varētu atbalstīt. Savukārt Čigāne uzsvēra - ir būtisks premjera amata kandidāta redzējums par darbiem un koalīcijas modeli. Pēc Čigānes domām, ir ļoti svarīga stabila koalīcija un valdība, kas pie pašreizējā Saeimas sastāva bez esošiem partneriem neesot iespējama. Arī Judins uzskata, ka stabila, dzīvotspējīga koalīcija, kas spēj pieņemt lēmumus, ir iespējama, arī turpmāk sadarbojoties pašreizējiem partneriem.

Iepriekš tika norādīts, ka «Vienotības» iekšienē diskusijas sliecas uz to, ka premjera amata kandidātam tiks prasīts vienots frakcijas atbalsts, nevis tikai vairākuma balsis.

Kā ziņots, sākotnēji visi partneri pauda, ka «Vienotībai» būtu jāizvirza premjera amata kandidāts. Tomēr pēc pirmā partiju konsultāciju raunda ar Valsts prezidentu Raimondu Vējoni Zaļo un zemnieku savienība apliecināja gatavību izvirzīt arī savu Ministru prezidenta amata kandidātu. ZZS to sola izdarīt 28.decembrī.

Līdz ar to tiek prognozēts, ka jaunās valdības izveide nebūs ļoti ātra un agrāk par janvāra vidu tā vēl netiks apstiprināta.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu