«Vienotība» lems par premjera amata kandidātu un rīcību saistībā ar jauno valdību

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Partija «Vienotība» otrdien valdes un frakcijas kopsēdē lems par savu premjera amata kandidātu un rīcību saistībā ar jauno valdību.

Sēde notiks 16.30 «Vienotības» birojā.

«Vienotības» Saeimas frakcijas vadītāja un valdes priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa pirmdien žurnālistiem, komentējot tā dēvētā «Vienotības» liberālā spēka izteikumus saistībā ar nākamās valdības veidošanu, atklāja, ka pirms partija virza savu premjera amata kandidātu, ir jāvienojas par to, cik liela ir frakcija.

«Pirms «Vienotība» izvirza premjera amata kandidātu, ir jāvienojas par jautājumu, cik liela ir «Vienotības» frakcija, un vai ir tādi kandidāti, par kuriem ir iespējams vienprātība šā brīža frakcijā,» viņa teica.

Āboltiņa informēja, ka par šiem jautājumiem partija varētu vienoties otrdien valdes un frakcijas kopsēdē. Pirmdien tas neesot bijis iespējams, jo premjere atrodas ārvalstīs.

Taujāta, vai «Vienotība» varētu atbalstīt Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) premjera amata kandidātu, politiķe atbildēja, ka katrai partijai ir tiesības izvirzīt savu pretendentu uz šo amatu. ««Vienotība nevilks ne sarkanas līnijas, neuzstādīs ultimātus,» viņa sacīja.

Uz jautājumu, kā vērtē ZZS Saeimas deputāta Māra Kučinska kandidatūru, «Vienotības» līdere atbildēja, ka «es nespēlēšu šo spēli, kādu spēlē visas pārējās partijas. Tas, kādu kandidātu izvirzīt, ir pašu ZZS uzdevums.»

Vaicāta, kā skaidrojams viņas paustais par to, ka «Vienotībai» būs jālemj, cik liela ir partijas frakcija, Āboltiņa sacīja, ka, viņasprāt, ir pilnīgi skaidrs, kas šobrīd notiek publiskajā telpā.

«Katrā ziņā netiek izmantotas iespējas joprojām runāt pie sarunu galda. To, ko domā seši [partijas] cilvēki, uzzinu tikai publiskajā telpā. Viens no viņiem pat nemēģina pat atnākt parunāt, izstāstīt par kādu viedokli vai vīziju. Līdz ar to ir nepieciešama valdes un frakcijas kopēja saruna, lai dotu kaut kādu vērtējumu,» pauda politiķe.

Viņa norādīja, ka jautājums ir par to, «cik mēs esam, un vai varam, vai nevaram strādāt».

«Vienotības» liberālo spārnu veido deputāti Ilze Viņķele, Lolita Čigāne, Aleksejs Loskutovs, Ints Dālderis, Andrejs Judins un Veiko Spolītis.

Viņķele aģentūrai BNS sacīja, ka tā dēvētais «Vienotības» liberālais spārns aicina apsvērt citus «Vienotības» kandidātus premjerministra amatam nevis Āboltiņu. Deputāte izteica pieņēmumu, ka Āboltiņa frakcijas un valdes kopsēdē mēģinās panākt sev partijas nomināciju kandidēšanai uz premjera amatu.

«Ja lūkojas tīri tehniski, tad Āboltiņai būs stabils vairākums valdē,» viņa teica. Pēc tam, kad kandidātu izvirzīs partijas valde, to ar balsojumu vajadzēs apstiprināt frakcijas deputātiem. Iepriekš «Vienotību» pārstāvošs deputāts neoficiāli izteicās, ka Āboltiņai nepieciešamas visas 23 «Vienotības» Saeimas frakcijas balsis, lai demonstrētu, ka frakcija strādā kā vienota komanda.

«Vienotības» liberālais spārns šobrīd izsaka aicinājumu apsvērt citus premjera amata kandidātus. «Jautājums, vai Āboltiņa šo aicinājumu ir sadzirdējusi,» sacīja Viņķele.

Atbildot uz jautājumu, Viņķele piekrita, ka gadījumā, ja «Vienotība» izvirzīs Āboltiņu kandidēšanai premjera amatam, tad, visticamāk, «Vienotība» zaudētu premjera posteni.

Esošās koalīcijas partneris Nacionālā apvienība vairākkārt kategoriski paziņojuši, ka nepiedalīsies koalīcijā, kuras premjera amata kandidāts būtu Āboltiņa. NA šādu vienbalsīgu lēmumu pieņēmuši partijas valdes un Saeimas frakcijas kopsēdē. Savukārt ZZS pavēstīja, ka nestrādās koalīcijā, kurā nebūs NA.

Jau vēstīts, ka Valsts prezidents Raimonds Vējonis piektdien, noslēdzot pirmās sarunas ar partijām par jaunās valdības veidošanu, sacīja, ka šobrīd starp Saeimā esošajiem politiskajiem spēkiem nav atbalsta kādam noteiktam koalīcijas modelim vai premjera amata kandidātam. Viņš izteica aicinājumu Saeimā pārstāvētajām partijām ne vēlāk kā līdz šā gada beigām «nākt ar savu redzējumu valstij būtisku jautājumu risināšanā, piedāvāt Ministru prezidenta kandidātus un iespējamos koalīcijas modeļus».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu