Lūdz sākt kriminālvajāšanu pret vēja parka attīstītājiem

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Agnese Gulbe / LETA

Sāktā cīņa ar banku var nebeigties labi investoriem no Igaunijas, kas pērn iesūdzēja starptautiskā tiesā arī Latvijas valsti. Tagad «Norvik banka» un vēja parka «Winergy» īpašnieki noslēguši izlīgumu, atsaukuši prasību pret Latviju, taču policija prasa uzrādīt smagas apsūdzības ar vēja parku saistītiem cilvēkiem, šovakar ziņo LTV raidījums «De facto».

Vēja parka investors Indreks Kuivaliks atsaucis 50 miljonu eiro lielo starptautisko prasību pret valsti, neraugoties uz to, ka policija un prokuratūra turpina izmeklēt virkni noziegumu, kas, iespējams, esot pastrādāti pret «Norvik banku».

Aizdomās par krāpšanu, viltošanu, netīras naudas atmazgāšanu, novešanu līdz maksātnespējai tiek turētas deviņas personas

– Andruss un Tīna Petersoni, Henri Treude, Alari Piperals, Santa Kola, Jānis Vanks, Jurijs Šapurovs, Aldis Upenieks, Ilze Berziņa. Prokuratūra sākusi apsūdzību uzrādīšanas.

Daļa no apjomīgās lietas jau atrodas tiesā. Izmeklētāji vēlas, lai par noziedzīgi iegūtu atzīt naudu, par kuru ar Kuivaliku saistītie cilvēki būvējuši vēja parku, kā arī pirkuši nekustamos īpašumus, dārgas mašīnas un apsvēruši arī jahtas iegādi.

«Kredīta atmaksa netika plānota un nebija iespējama.

Atsevišķi uzņēmumi, kam tika izsniegti miljonu kredīti, bija faktiskā maksātnespējas stāvoklī,» nozieguma būtību skaidro prokurore Judīte Ķireja.

Taču

ar izmeklētājiem nesaskaņotus manevrus šonedēļ tiesā sāka veikt cietušais - «Norvik banka». Tā prasīja atcelt arestu daļai vēja parku mantas.

Pēc mierizlīguma noslēgšanas bankas pozīcijas maiņa bija gaidāma. «Norvik» advokāti iesniedza dokumentus, kas apliecina, ka vēja parks vairs nepieder igauņu investoriem. Patiesā labuma guvēji «Winergy» tagad ir «Norvik bankas» valdes priekšsēdētājs Olivers Bramvels un jaunais bankas akcionārs Devons Arčers. Arčers šoruden kļuva par bankas līdzīpašnieku, ieguldot astoņus miljonus eiro. Arčers strādā Ukrainas gāzes kompānijas «Burisma» valdē kopā ar ASV viceprezidenta Džo Baidena dēlu.

Tiesa par aresta atcelšanu grasās lemt janvāra vidū. «Nav skaidrs, vai šis «Norvik bankas» lūgums nav tikai sākums. Vai banka neatteiksies no visām pretenzijām pret aizdomās turētajiem par miljonu izkrāpšanu un vai valsts sāktās izmeklēšanas nebūs jāizbeidz?» norāda raidījums.

Prokurores, kas strādā ar lietu, saka, ka mierizlīgums un starptautiskās šķīrējtiesas iznākums viņām nav saistošs.

«Kriminālprocesu tas nevarētu ietekmēt, jo kriminālprocess ir par sevišķi smagu noziegumu izdarīšanu,» saka Ķireja.

Iesaistītie no atklātām intervijām tagad atsakās.

Kuivalika kontaktpersona Henri Treude aicina «De facto» nosūtīt jautājumus rakstiski, taču atbilde neseko. Arī «Norvik banka», kas vēl nesen medijus apbēra ar saviem paziņojumiem, aizbildinoties ar slepenību, neizpauž vienošanās detaļas un neatklāj, vai banka atteiksies no cietušā statusa.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu