Grieķija sāk 2,3 tūkstošu migrantu pārvešanu no Maķedonijas robežas

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Grieķijas policija trešdien sāka operāciju 2,3 tūkstošu migrantu pārvešanai no Maķedonijas robežas uz Atēnām pēc tam, kad Maķedonija sāka filtrēt pēc pavalstniecības tos migrantus, kuriem tā ļauj šķērsot robežu.

«Apmēram 2300 ārzemnieku ar dažādu valstu pavalstniecību tiek pārvietoti ar 45 autobusiem uz atvērtām uzņemšanas vietām Atēnās,» teikts policijas paziņojumā.

Šie migranti, kas ir galvenokārt no Pakistānas, Somālijas, Marokas, Alžīrijas un Bangladešas, tiks izmitināti neizmantotos olimpiskajos stadionos, paziņoja policija.

Tā piebilda, ka šajā operācijā tika iesaistīti apmēram 350 īpašo uzdevumu policistu.

Humānās palīdzības darbinieki tika lūgti atstāt pierobežas rajonu, savukārt reportieri un fotogrāfi, no kuriem dažus policija īslaicīgi aizturēja, netika pielaisti tam tuvāk par apmēram trim kilometriem.

Policija paziņoja, ka mediju pārstāvji netiek pielaisti tuvāk pierobežas rajonam, «lai nodrošinātu viņu aizsardzību».

Grieķija un Maķedonija atrodas uz tā dēvētā Balkānu migrantu ceļa, pa kuru šogad no Turcijas uz Eiropas Savienību (ES) ir devušies simtiem tūkstoši migrantu un bēgļu, glābjoties no kara vai nabadzības Tuvajos Austrumos vai citos reģionos.

Maķedonija ir sākusi būvēt otru žogu uz Grieķijas robežas, lai labāk kontrolētu migrantu pieplūdumu,

pavēstīja ziņu avots Maķedonijas armijā. Šis žogs tiks uzbūvēts pie Medžitlijas robežkontroles punkta valsts dienvidrietumos.

Maķedonija jau ir uzbūvējusi 2,5 metrus augstu žogu trīs kilometru garumā pie Gevgelijas robežkontroles punkta uz Grieķijas robežas.

Maķedonija kopš 19.novembra filtrē migrantus pēc pavalstniecības, ļaujot ierasties valstī no Grieķijas tikai bruņoto konfliktu valstu Afganistānas, Irākas un Sīrijas pilsoņiem. Citu valstu pilsoņi, kas tiek uzskatīti par ekonomiskiem migrantiem, ir pavadījuši pie robežas vairākas dienas vai pat nedēļas.

Policija robežas Grieķijas pusē trešdien nojauca teltis, ar kurām pagājušā mēneša laikā bija bloķēts dzelzceļa transports pāri robežai, radot zaudējumus dzelzceļa operatoram un Grieķijas preču eksportētājiem. «Dzelzceļa līnijas darbība ir pilnībā atjaunota,» paziņoja policija.

Grieķijas migrācijas ministrs Janis Muzals iepriekš bija izslēdzis iespēju lietot spēku pierobežas rajona atbrīvošanai no migrantiem, bet nolēma rīkoties, pastiprinoties Eiropas Savienības (ES) spiedienam un vietējo iedzīvotāju sūdzībām.

Migranti Atēnās varēs pieprasīt patvērumu, tomēr valdība plāno viņus repatriēt, kad vien tas ir iespējams.

Grieķija nesen mēģināja repatriēt apmēram 50 pakistāniešus, tomēr Pakistāna pieņēma tikai 20 no viņiem, šonedēļ paziņoja Grieķijas premjerministrs Aleksis Ciprs.

«Grieķija nevar kļūt par dvēseļu noliktavu cilvēkiem, kuri negrib šeit palikt,» sacīja Ciprs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu