Putins liek valdībai sūdzēt tiesā Ukrainu, ja tā neatmaksās parādu

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Krievijas prezidents Vladimirs Putins trešdien lika valdībai iesūdzēt tiesā Ukrainu, ja tā neatmaksās Krievijai parādu trīs miljardu dolāru (2,7 miljardi eiro) apmērā.

«Labi, iesūdziet tiesā,» viņš sacīja finanšu ministram Antonam Siluanovam pēc tam, kad bija uzklausījis ministra atskaiti par Ukrainas parādu.

Siluanovs un Krievijas premjerministrs Dmitrijs Medvedevs iepriekš ir paziņojuši, ka iesniegs prasību tiesā, ja Ukraina neatmaksās savu parādu.

Medvedevs trešdien uzsēra, ka «nav gandrīz nekādu cerību», ka Maskavai un Kijevai izdosies vienoties par Ukrainas parāda atmaksu, tomēr «mēs centīsimies panāk vienošanos līdz pašām decembra beigām».

Jau vēstīts, ka Starptautiskais valūtas fonds (SVF) otrdien mainīja noteikumu, kas paredzēja bloķēt fonda finansiālās palīdzības programmu Ukrainai gadījumā, ja šī valsts nespēs samaksāt parādu Krievijai.

Līdz šim SVF nevarēja piešķirt finansējumu dalībvalstij, kas ir parādā kādam oficiālam kreditoram, piemēram, kādas valsts valdībai.

Šis noteikums bija īpaši problemātisks Ukrainas gadījumā, kura martā saņēma 17,5 miljardu ASV dolāru (16 miljardi eiro) finansiālās palīdzības programmu no SVF.

"SVF valde šodien tikās un vienojās mainīt pašreizējo neiecietības pret parādiem oficiāliem kreditoriem politiku,» īsā paziņojumā informēja SVF preses sekretārs Džerijs Raiss.

"Mēs nākamajā dienā vai apmēram šādā laikā sniegsim detaļas par šīs politikas maiņas vērienu un loģisko pamatojumu,» sacīja Raiss.

Maskava kritizēja SVF lēmumu, kas teorētiski var ļaut Ukrainai neveikt parāda maksājumus Krievijai, neietekmējot Ukrainas finansiālās glābšanas programmu.

"Lēmums mainīt noteikumus izskatās sasteigts un neobjektīvs. Tas izdarīts tikai uz Krievijas rēķina, lai legalizētu iespēju Kijevai nemaksāt savus parādus,» sacīja Siluanovs.

"Šajos apstākļos mums nav citas izvēles kā vien izmantot visas iespējas, lai aizstāvētu mūsu kā kreditora tiesības. Mēs gatavojam dokumentus apelācijai tiesā,» teica Siluanovs.

Kremlis otrdien paziņoja, ka Krievija ir izteikusi Ukrainai pēdējo piedāvājumu saistībā ar tās parāda restrukturizāciju, tomēr tās piedāvājums esot noraidīts.

Putins novembrī paziņoja, ka Krievija ir gatava ļaut Ukrainai atmaksāt parādu trīs gadu laikā, nevis līdz decembra beigām, kā to paredz pašreizējie nosacījumi.

Starp Maskavu un Kijevu pastāv strīds par trīs miljardu ASV dolāru kredītu, kuru Krievija 2013.gadā piešķīra tās atbalstītajam Ukrainas prezidentam Viktoram Janukovičam, kas 2014.gada februārī tika gāzts proeiropeisku protestu rezultātā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu