Pēc asinspirts Parīzē

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Acīmredzot koordinētās apšaudēs un sprādzienos jeb teroraktos Parīzē piektdienas vakarā nogalināti 128 cilvēki; ap 200 cilvēku ievainoti, - aptuveni 80 ir smagā stāvoklī. Teroristiskais grupējums «Islāma valsts» tīmeklī publiskotā paziņojumā uzņēmies atbildību; «Astoņi brāļi, bruņoti ar ar sprāgstvielu jostām un triecienšautenēm» veica «svētīgo uzbrukumu (..) krustnešu Francijai,» teikts paziņojumā. Šie terora akti organizēti no ārvalstīm, taču saņēmuši atbalstu arī Francijas iekšienē.

Aptuveni 100 cilvēki nogalināti «Bataclan» koncertzālē Parīzes austrumos, kur notika Kalifornijas rokgrupas «Eagles of Death Metal» koncerts, ziņo policija. Uzbrucēji atklāja uguni tiešā tēmējumā uz koncerta publiku, un, kā stāsta aculiecinieki, viens no slepkavām esot saucis «Allahu akbar» («Dievs ir varens»). Pēc apšaudes mediji ziņoja, ka uzbrucēji koncertzālē sagrābuši 60 līdz 100 ķīlniekus. Ap plkst. 1.30 pēc Latvijas laika policija sāka triecienuzbrukumu, lai atbrīvotu koncertzālē esošos ķīlniekus. Pēc tam avoti policijā sniedza ziņas, ka teroristi koncertzālē noslepkavojuši aptuveni 100 cilvēkus.

Vēl vismaz divi sprādzieni notikuši pie «Stade de France» stadiona, kur pārbaudes maču futbolā aizvadīja Francijas un Vācijas izlase. Arī pie stadiona esot bijusi apšaude. Pie stadiona sprādzienus sarīkojuši divi teroristi pašnāvnieki. Šo futbola spēli klātienē vērojis arī Francijas prezidents Fransuā Olands, taču viņš tika nogādāts drošībā.

Vismaz viens ar triecienšauteni bruņots cilvēks atklājis uguni pie kambodžiešu restorāna «Petit Cambodge» Parīzes 11.rajonā. Arī šajā apšaudē ir cietušie. Uzbrukts arī netālu esošajam bāram «Le Carillon». Apšaude it kā notikusi arī «Les Halles» iepirkšanās centrā.

Parīzes mērs aicinājis pilsētniekus palikt mājās, kamēr mediji vēsta, ka pilsētas ielās joprojām esot daļa bruņoto kaujinieku.

Francijas varasiestādes uzbrukumu izmeklēšanu uzticējušas pretterorisma prokuratūrai, bet

prezidents izsludinājis ārkārtas stāvokli visā Francijā un slēdzis valsts robežas, paziņojot, ka Parīze pakļauta «bezprecedenta teroraktam».

Olands arī izteicies, ka viņam neesot «nekādu šaubu» par to, kas sarīkojis šos terora aktus.

Viņš arī atsaucis savu dalību Turcijā paredzētajā G20 samitā, kam jāsākas svētdien.

Uz Parīzi palīgā policijai nosūtīta armija, un galvaspilsētas ielās šobrīd jau atrodas 1500 karavīru.

Drošības apsvērumu dēļ Parīzē un tās reģionā slēgtas visas skolas un universitātes.

Reaģējot uz terora aktiem Parīzē, robežkontroli uz robežas ar Franciju atjaunojusi arī Beļģija.

Parīze 14.novembra rītā
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu