Hepatīta biedrība: Ar pieejamajiem € 6,5 miljoniem C hepatīta ārstēšanai līdzmaksājumus var izskaust pilnībā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Ar nākamgad pieejamajiem 6,5 miljoniem eiro C hepatīta ārstēšanai pietiktu gan pilnīgai pacientu atbrīvošanai no augstajiem līdzmaksājumiem, gan efektīvu un jaunu terapiju ieviešanai, uzskata Hepatīta biedrība.

Kā informēja biedrības pārstāvis Kristaps Kaugurs, vairākkārt ir izskanējušas dažādas versijas par to, cik lielu līdzmaksājumu daļu par C hepatīta ārstēšanu segs valsts - 90% vai 100%. Pēc biedrības aprēķiniem, ar minētajiem 6,5 miljoniem eiro pietiktu, lai valsts ārstniecību kompensētu 100% apmērā un C hepatīta pacientus ārstētu ar jauno terapiju. Šobrīd tiek plānots, ka valsts līdzmaksājums par medikamentiem būs 90%.

Kaugurs arī norādīja, ka biedrībai ir zināms, ka Latvijai tiek piedāvāta nozīmīgi mazāka cena jaunās terapijas medikamentu iegādei nekā citviet Eiropā.

Tāpat biedrībai radušās bažas, pēc kādiem kritērijiem šie līdzekļi tiks sadalīti, nonākot Nacionālā veselības dienesta (NVD) pārraudzībā. Pacientu biedrība oktobrī nosūtījusi vēstuli NVD un citām institūcijām, kurā līdztekus citiem jautājumiem lūdz skaidrojumu arī par līdzekļu sadales principiem. Biedrības pārstāvis norāda, ka līdz šim nesaņemtā atbilde vieš bažas par skaidra redzējuma esamību ministrijas pakļautības iestādēs, kam tālāk šie līdzekļi jānovirza pacientu ārstēšanai.

Meklējot vislabāko iespējamo risinājumu, biedrība iecerējusi 20.novembrī uz publisku diskusiju kopā aicināt Saeimas deputātus no nozari pārraugošās komisijas, Veselības ministrijas (VM) un tās pakļautības iestāžu vadītājus, lai viestu skaidrību un veicinātu sabiedrības pārliecību, ka piešķirtie līdzekļi tiks izlietoti efektīvi.

Jau ziņots, ka Veselības ministrija C hepatīta un HIV/AIDS ārstēšanai nākamajā gadā savā budžetā atvēlēja papildu 4 217 280 eiro, no kuriem lielākā daļa paredzēta C hepatīta pacientiem.

Tāpat jūnijā biedrība aģentūru LETA informēja, ka, ieviešot jaunu veselības aprūpes finansēšanas modeli, kurā C hepatīta slimnieku medikamentu kompensācija tiktu palielināta līdz 90%, un apmēram 200 pacientiem tiktu sniegta iespēja ārstēties ar mūsdienīgām terapijām, būtu iespējams efektīvi izmantot esošos resursus 2,22 miljonu eiro apmērā ik gadu, kā arī samazināt izdevumus 4,3 miljonu eiro apmērā citās budžeta sadaļās, tostarp arī sociālajā budžetā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu