Izlīdzinot tarifus, vairākos īsajos maršrutos biļešu cenas augs, garākos - samazināsies

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

No 1.novembra reģionālo vietējo maršrutu autobusu tarifi tiks vienādoti vēl 13 pasažieru pārvadātāju maršrutos visā Latvijā, tādējādi visos Rīgas, Kurzemes un Zemgales plānošanas reģiona maršrutos sabiedriskā transporta pakalpojumi tiks nodrošināti saskaņā ar jaunajiem tarifiem, informēja Autotransporta direkcijā (ATD). Reforma pārsvarā nozīmēs to, ka īsajos maršrutos biļešu cenas augs, bet garākiem pārbraucieniem - samazināsies.

Ar 1.novembri jauni tarifi tiks ieviesti SIA "Ogres autobuss" apkalpotajos maršrutos bijušajā Ogres rajonā, bijušajā Liepājas rajonā, kur sabiedriskā transporta pakalpojumus nodrošina AS "Liepājas autobusu parks", Pļaviņu un Jēkabpils novados, kur pasažieru pārvadājumus nodrošina SIA "Pato 1", "Jēkabpils autobusu parks" un KS "Toms", kā arī bijušajā Gulbenes un Madonas rajonā, kur sabiedriskā transporta pakalpojumus sniedz SIA "Gulbenes autobuss", "Ceļavējš" un "Madonas ceļubūves". Tāpat jaunie tarifi tiks ieviesti Rēzeknes, Balvu, Preiļu un Līvānu novados, kur pasažieru pārvadājumus nodrošina attiecīgi individuālie komersanti Jānis Vaišļa, Aivars Ružs, Alfrēds Greiškāns un Juris Springa", SIA "Dekom", Balvu autotransporta uzņēmums un Jēkabpils autobusu parks.

Bijušajā Gulbenes rajonā, kur pasažieru pārvadājumus reģionālajos vietējos maršrutos nodrošina SIA «Gulbenes autobuss», minimālā braukšanas maksa jeb maksa par brauciena pirmajiem kilometriem paliks nemainīga. Tā nemainīsies, braucot arī attālumu no septiņiem līdz 33 kilometriem, bet samazināsies pēc 33.brauciena kilometra.

Madonā, kur pasažieru pārvadājumus nodrošina SIA «Ceļavējš» un «Madonas ceļubūve», minimālā braukšanas maksa pieaugs par 0,05 eiro, sasniedzot 0,50 eiro, bet pārējā bijušā Madona rajona teritorijā tā nemainīsies. Biļetes cena paliks nemainīga, braucot arī attālumu no septiņiem līdz 33 kilometriem, bet, mērojot garākas distances, tā samazināsies.

Liepājā, kur pasažieru pārvadājumus reģionālajos vietējos maršrutos nodrošina AS «Liepājas autobusu parks», braucot attālumu starp pirmajām pieturvietām, reģionālo vietējo maršrutu autobusu biļetes cena paliks nemainīga. Pārējā bijušā Liepājas rajona teritorijā minimālā braukšanas maksa jeb maksa par pirmajiem brauciena kilometriem pieaugs līdz pat 0,25 eiro. Biļetes cena palielināsies, braucot arī attālumu no septiņiem līdz 40 kilometriem, bet tā samazināsies pēc 40.brauciena kilometra.

Ogrē, kur sabiedriskā transporta pakalpojumus nodrošina SIA «Ogres autobuss», braucot attālumu starp pirmajām pieturvietām, biļetes cena paliks nemainīga. Pārējā bijušā Ogres rajona teritorijā minimālā braukšanas maksa jeb maksa par pirmajiem brauciena kilometriem pieaugs līdz pat 0,25 eiro, sasniedzot 0,40 eiro. Braucot attālumu no septiņiem līdz 33 kilometriem, biļetes cena paliks nemainīga, bet pēc 33.brauciena kilometra tā samazināsies.

Jēkabpilī, kur reģionālajos vietējos maršrutos pasažieru pārvadājumus nodrošina SIA «Jēkabpils autobusu parks» un «KS Toms», minimālā braukšanas maksa jeb maksa par brauciena pirmajiem kilometriem palielināsies par 0,10 eiro, sasniedzot 0,60 eiro. Jēkabpils novadā, braucot attālumu starp pirmajām pieturvietām, biļetes cena paliks nemainīga. Savukārt, braucot attālumu, kas garāks par septiņiem kilometriem, biļetes cena pieaugs ne vairāk kā par 20%. Pļaviņu novadā, braucot attālumu starp pirmajām pieturvietām, biļetes cena pieaugs par 0,10 eiro, sasniedzot 0,40 eiro. Brauciena maksa nemainīsies, mērojot attālumu no septiņiem līdz 33 kilometriem, bet pēc 33.brauciena kilometra tā samazināsies.

Rēzeknē, kur pasažieru pārvadājumus reģionālajos vietējos maršrutos nodrošina individuālie komersanti Jānis Vaišļa un Aivars Ružs, Alfrēds Greiškāns, Juris Springa, SIA «Dekom», minimālā braukšanas maksa jeb maksa par brauciena pirmajiem kilometriem palielināsies par 0,10 eiro, sasniedzot 0,60 eiro. Attiecīgo pārvadātāju apkalpotajos maršrutos Rēzeknes novadā ir ieviests starpposms tarifu vienādošanā, tādējādi minimālā braukšanas maksa palielināsies ne vairāk kā par 0,15 eiro, sasniedzot 0,30 eiro. Braucot attālumu no septiņiem līdz 33 kilometriem, biļetes cena paliks nemainīga vai palielināsies ne vairāk kā par 20%. Mērojot attālumu, kas garāks par 33 kilometriem, atsevišķos maršrutos biļetes cena samazināsies, bet citos - palielināsies ne vairāk kā par 20%.

Plānots, ka Balvu novadā tiks ieviests starpposms tarifu vienādošanas procesā - no 1.novembra minimālā braukšanas maksa pieaugs ne vairāk kā par 0,20 eiro, sasniedzot 0,35 eiro. Biļetes cena palielināsies, braucot attālumu no septiņiem līdz 50 kilometriem, bet, mērojot lielāku attālumu, tā samazināsies. Starpposms tarifu vienādošanā ieviests arī SIA «Jēkabpils autobusu parks» apkalpotajos maršrutos Preiļu un Līvānu teritorijā, kur minimālā braukšanas maksa tiks palielināta par 0,10 eiro, sasniedzot 0,40 eiro. Maksa par braucienu starp pirmajām pieturvietām par 0,10 eiro pieaugs arī pārējā Preiļu un Līvānu novada teritorijā. Braucot attālumu no septiņiem līdz 40 kilometriem, biļetes cena palielināsies ne vairāk kā par 20%, bet tā samazināsies pēc 40.brauciena kilometra.

Sabiedriskā transporta pakalpojumus saskaņā ar vecajiem tarifiem pēc 1.novembra turpinās veikt tikai viens pasažieru pārvadātājs Vidzemes plānošanas reģionā un divi Latgales plānošanas reģionā.

Plānots, ka novembrī tarifu vienādošanas pirmais posms būs pabeigts visā Latvijā.

Reģionālo vietējo maršrutu tarifu vienādošana tika uzsākta, lai ikviens pasažieris neatkarīgi no atrašanās vietas maksātu pēc vienādiem principiem, lai pasažieri iepriekš varētu paredzēt, kāda būs sabiedriskā transporta biļetes cena, braucot konkrētu attālumu, kā arī tādēļ, lai varētu ieviest papildu bonusus - abonementa biļetes, braukšanas maksas atlaides skolēnu pārvadājumiem un vienotās biļetes.

Tarifu vienādošanas procesā ir izveidotas četras dažādas minimālās braukšanas maksas, kuru lielums atkarīgs no attīstības centra līmeņa.

Maksa par brauciena pirmajiem kilometriem ir atšķirīga galvaspilsētā, republikas nozīmes pilsētās, reģionālās nozīmes centros un pārējā valsts teritorijā. Tāpat ir ieviesta vienāda maksa par katru brauciena kilometru - braucienam no septiņiem līdz 33 kilometriem maksa būs viena, bet, sākot ar 33.kilometru, plānots cenas samazinājums.

Pirms tarifu izlīdzināšanas uzsākšanas reģionālajos maršrutos pastāvēja 24 dažādi tarifi.

Ņemot vērā, ka reģionālajā maršrutu tīklā ir ap 7600 reisu ar vairāk nekā 6000 pieturvietu, lai noskaidrotu, par cik centiem mainās biļetes cena, braucot līdz katrai no šīm pieturvietām, iedzīvotāji tiek aicināti sazināties ar attiecīgo pasažieru pārvadātāju uzņēmumu vai Autotransporta direkciju, rakstot e-pastā «atd@atd.lv», sociālajos tīklos «Twitter» un «Facebook» vai zvanot pa tālruni 67686499 un 67502869.

Autotransporta direkcija ir vienotas valsts politikas realizētāja starptautisko pārvadājumu jomā, autotransporta komercpārvadājumu uzņēmējdarbības licencēšanā, kā arī sabiedriskā transporta plānošanā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu