Krievu kopienas «sasniegumi» – talantīgāko jauniešu braucieni uz Krieviju

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

24.oktobra agrs rīts. Alfrēda Kalniņa iela pie Maskavas nama. Šo sestdien te pamazām pulcējās dažādu krievu tautiešu organizāciju līderi, lai dotos darba ekskursijā uz Jēkabpili. Turienes tautiešu organizācija «Rodņik» svin 15 gadu jubileju. Viņu transports – busiņš no «Rīgas teksometru parka». Pēc pasūtīšanas dokumentiem maksātājs ir kāda privātfirma.

Krievijas tautiešu politikas aktīvistu no Latvijas Guščinu Igaunija iekļāvusi melnajā sarakstā

Brauciena rīkotājs ir Viktors Guščins - viens no ietekmīgākajiem un svarīgākajiem ārvalstīs dzīvojošo Krievijas tautiešu atbalsta politikas organizatoriem Latvijā – viņš koordinē lielāko krievu nevalstisko organizāciju darbu. Viņam ir tiešs kontakts ar Krievijas vēstniecību Rīgā.

Braucējiem piebiedrojas arī augsta amatpersona no vēstniecības. Tās pirmais sekretārs Aleksandrs Grečanijs, kurš Latvijā strādā pēdējos pāris gadus. Viņa pārziņā arī esot darbs ar tautiešiem.

Aktīvisti no Rīgas ierodas

Jēkabpils Tautas namā. Sestdienas pēcpusdienā tā zāle atvēlēta krievu kopienas «Rodņik» jubilejai. Televīzijas kameru klātbūtne raisa nepatiku

un sanākušie viesi metas filmēt un fotografēt «Nekā personīga» žurnālistus.

Starp sasniegumiem «Rodņik» piemin darbu ar jauniešiem. Viņi nesen bijuši Maskavā. Nevis vienkāršā ekskursijā, bet braucienā, kas rīkots īpašas programmas «Sveika, Krievija» ietvaros.

Programma «Sveika, Krievija» darbojas jau devīto gadu. To uztur Krievijas oficiāli dibināta organizācija - «Ārvalstīs dzīvojošo krievu tautiešu vispasaules koordinējošā padome». Jauniešus atlasa tikai no izcilnieku vidus – tos, kuri uzvarējuši olimpiādēs vai sasnieguši labus rezultātus krievu kultūras vai valodas konkursos.

Katru gadu šajā programmā uz Krieviju brauc vairāki simti jauniešu vecumā no 14 līdz 19 gadiem. Naudu tam dod no Krievijas budžeta.

Programmu atbalsta Krievijas Ārlietu ministrija.

Latvijas skolēnu braucienu koordinēšanu uzņēmies Viktors Guščins. Šonedēļ viņa vadītā organizācija «Latvijas sabiedrisko organizāciju padome» Rīgā Maskavas namā sniedza pārskatu par pēdējā gada laikā paveikto.

Jaunās paaudzes izglītošana par Krievijas vērtībām uzskatāma par vienu no lielākajiem sasniegumiem.

Krievu kopienas līderim bijušas problēmas uz robežas, par ko viņš ir ļoti dusmīgs uz mūsu ziemeļu kaimiņiem. Guščins izbraucis ar autobusu līdz Sanktpēterburgai. Krievijā iebraucis caur Igauniju. Kad 21. septembra vakarā atgriezies, uz robežas starp Krieviju un Igauniju Guščinu aizturēja robežsargi.

VIKTORS GUŠČINS, nereģistrētās Latvijas sabiedrisko organizāciju padomes līderis: - Pienāca robežsardzes maiņas priekšnieks, kurš pēc īsa brīža man paziņoja, ka es esot iekļauts to personu sarakstā, kas nevar iebraukt Igaunijas republikā, un šā iemesla dēļ man ir jāatgriežas Sanktpēterburgā. Turklāt tika teikts, ka man ir jāiet kājām.

Kājām iet Guščins atteicies un pieprasījis, lai robežsardze viņam apmaksā braucienu uz Sanktpēterburgu. Pēc draudiem izmest no Igaunijas ar spēku robežsargi tomēr biļeti sagādājuši un viņu iesēdinājuši autobusā.

VIKTORS GUŠČINS: - Kāpēc mani - Eiropas Savienības pilsoni - deportēja nevis uz Latviju – ES valsti, kas ir mana dzimtene, bet deportēja atpakaļ uz Krievijas Federāciju?

Pēc sanāksmes Guščins Krievijā bijušos jauniešus paaicināja nostāk, izdalīja savas vizītkartes un īpaši piekodināja, lai jaunieši nekur nepazūd. Viņš labprāt arī turpmāk ar viņiem uzturētu kontaktus un iesaistītu dažādu tautiešu organizāciju darbā.

VIKTORS GUŠČINS: - Kolēģi,

15.decembrī mums būs ikgadējā sanāksme, kas tiks veltīta jauniešu organizāciju darbam. Es jūs visus aicinu uz šo sanāksmi.

Es ceru, ka jūs iekļausities kādā jauniešu organizācijā.

NORMUNDS MEŽVIETS, Drošības policijas priekšnieks: - Mēs dzīvojam demokrātiskā valstī, un jebkurš Latvijas pilsonis, Latvijas valstspiederīgais brīvi var izvēlēties valsti vai studiju programmu, kurā viņš vēlas studēt un kā personība attīstīties. Tas nevienam nav aizliegts. Vienlaicīgi es uzskatu, ka personām, kuras izvēlas doties studēt uz Krieviju, vai vecākiem, kas akceptē jauniešu došanos uz studijām šajā valstī, ir jāapzinās divu veidu riski. Pirmkārt, ir jāsaprot un mums visiem jāatzīst, ka Krievija nav demokrātiska valsts, un jāsaprot, ka Krievijas oficiālā ideoloģija ir imperiālisma, šovinisma un visu šo murgaino fantāziju par «krievu pasauli» sajaukums, un šis diskurss atstāj ietekmi arī uz akadēmisko vidi. Būtu īpaši naivi iedomāties, ka persona, kas ierodas Krievijā, lai studētu sociālās un humanitārās zinātnes – politoloģiju, socioloģiju, vēsturi, filosofiju, antropoloģiju un tā tālāk, ka šī studiju programma ir brīva no šī imperiālā šovinistiskā diskursa. Tas ir jāapzinās. Un ir otra – no Drošības policijas skatu punkta šauri profesionāla lieta – tā tas bija Padomju Savienības laikā, tā tas ir arī tagad –

Krievijas specdienesti vienmēr ļoti aktīvi strādājuši akadēmiskajā vidē un centušies iesaistīt slepenajā sadarbībā ārvalstu studentus.

Tas dod vairākas priekšrocības cilvēkiem, kas tiek iesaistīti speciālajā sadarbībā, atgriežoties savās mītnes valstīs, kļūst par Krievijas specdienestu aģentiem, informācijas aģentiem, ja viņiem ir piekļuve klasificētai informācijai, vai ietekmes aģentiem, kas var ietekmēt sabiedrisko domu vai realizēt kaut kādas Krievijas intereses kādā konkrētā valstī. Tas arī ir risks

- Ko jūs varat teikt par to, ka šo «Sveika, Krievija» studentu un skolēnu apmaiņu drošības iestādes sauc šādi?

TATJANA FAVORSKA, partijas «Latvijas krievu savienība» pārstāve, biedrības «Krievu sabiedrība Latvijā» valdes priekšsēdētāja: - Visas valstis tā dara. Cik es zinu. Un Polija tā dara. Un vēl vairāk nekā Krievija. Nekas briesmīgs te nav.

- Jūs 100 un 200 procentīgi zināt, ka tur cilvēkus, piemēram, nevervē, lai sadarbotos ar tās valsts drošības dienestiem?

TATJANA FAVORSKA: - Nu, jūs redzējāt šo bērnu acis. Nu viss ir normāli. Uz manu skatu viss normāli.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu