Seilei nav pārliecības par naudu jaunajam pedagogu algu modelim

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Izglītības un zinātnes ministre Mārīte Seile joprojām nav pārliecināta, ka ministrijai tiks piešķirts prasītais finansējums, kas būs nepieciešams jaunā pedagogu atalgojuma modeļa ieviešanai.

«Es neesmu dzirdējusi fiksētu skaitli, kas būtu garantēts ministrijai [jaunā pedagogu atalgojuma modeļa ieviešanai]. Šis ir ļoti riskants jautājums,» otrdien Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēdē sacīja ministre.

Tāpat viņa norādīja, ka speciālajā darba grupā, kas strādā ar modeļa ieviešanas plānu, ir vairāki priekšlikumi modeļa uzlabošanai. Tomēr Seile atzina, ka, ja tiktu «ieviesta kaut daļa no priekšlikumiem, tad nepieciešamā summa jaunajam algu modelim noteikti palielināsies».

Pedagogu atalgojuma jaunajam modelim 2016.gadā vajadzīgi papildu 10 miljoni eiro, bet 2017.gadā - 30 miljoni eiro.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka Ministru prezidente Laimdota Straujuma («Vienotība») piektdien pēc viņas vadītās darba grupas noslēdzošās sēdes žurnālistiem pauda, ka skolotāju algu jaunais modelis nākamgad tiks ieviests, tomēr izglītības un zinātnes ministre Mārīte Seile tādu pārliecību neizrādīja.

Pedagogu atalgojums jaunajā modelī tiek rēķināts par 36 darba stundām nedēļā. Tās ietver visus pedagoga veicamos darbus mācību procesā - vidēji 24 mācību stundas, to sagatavošana, darbu labošana, konsultācijas, darbs ar vecākiem, darbs skolas attīstībā.

Skolotāju atalgojums ir atkarīgs no skolēnu skaita klasē un tiek noteikts robežās no 760 līdz 1000 eiro mēnesī par vienu amata vienību. Jaunais modelis paredz lielāku atbalstu skolēniem, lai nodrošinātu izglītības kvalitātes paaugstināšanu un samazinātu nevienlīdzību pilsētu un lauku skolēnu mācību sasniegumos.

Tikmēr Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) norādījusi, ka, ja neizdosies ar IZM izlīgšanas komisijas sarunās vienoties par kompromisiem, pedagogi ir gatavi streikot. LIZDA padome iepriekš nolēma sākt streika rīkošanas procedūru, jo izglītības un zinātnes nozarei 2016.gadā netiekot piešķirts finansējums, lai ievērotu spēkā esošos normatīvos aktus, kā arī netiek ņemti vērā LIZDA priekšlikumi par pedagogu atalgojuma jauno modeli .

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu