Amerikāņu zinātnieki radījuši neredzamības apmetņa prototipu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lawrence Berkeley National Laboratory/Roy Kaltschmidt

Zinātnieki no Lorensa Bērklija Nacionālās laboratorijas Kalifornijas universitātē ir guvuši panākumus, izstrādājot neredzamības apmetni, kurš nelielus priekšmetus spēj padarīt neatšķiramus no apkārtējās vides.

Izstrādājuma autori apgalvo, ka viņiem ir izdevies dzīvē ieviest tehnoloģiju, kura līdz šim pastāvēja tikai zinātniskajā fantastikā. Zinātnieku radītais materiāls, ja uzklāts kādam trīsdimensionālam objektam, to spēj padarīt neredzamu. Pagaidām gan zinātnieki šādā veidā no telpas spēj izdzēst ļoti niecīgus objektus, piemēram, dažas dzīvu organismu šūnas. Un tomēr pētnieki ir pārliecināti, ka ar laiku tehnoloģija tiks pielāgota arī lielākiem objektiem, raksta Newsru.com.

«Šī ir pirmā reize, kad brīvas formas 3D objektu izdevies paslēpt no redzamās gaismas. Mūsu superplānā mantija ir kā mētelis. To ir viegli izstrādāt un iekļaut dažādās struktūrās, un perspektīvā ar to varēs noslēpt arī makroskopiskus objektus,» stāsta Bārklija Nacionālās laboratorijas Materiālzinību nodaļas direktors Sjans Čžans.

Foto: Lawrence Berkeley National Laboratory/Roy Kaltschmidt

Neredzamības apmetni veido zelta nanoantenu bloki, un tā biezums ir tikai 80 nanometri. Pārklāja virsma novirza gaismas starus tādā veidā, lai objekta aplūkotājs no jebkura apskates leņķa redzētu tikai to, kas atrodas pretējā pusē.

Jāpiebilst, ka Kalifornijas universitātes pētnieki nav pirmie, kas izmēģinājuši spēkus šajā jomā. Ik pa laikam zinātnieki no visiem planētas nostūriem ziņo, ka ir radījuši tehnoloģiju, ar kuru slēpt trīsdimensiju objektus. Piemēram, Ročesteras universitātes zinātnieki 2014. gadā izgudroja, kā gaismu apliekt objektam, izmantojot četru lēcu sistēmu.

Lai vai kā, visu līdzšinējo funkcionāla neredzamības apmetņa meklējumu rezultāts drīzāk līdzinājies biezam tepiķim, turpretī Bērklija Nacionālās laboratorijas izgudrojumam perspektīvas ir krietni labākas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu