ANO sūtnis: Lībijā pabeigts miera līguma teksts

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

ANO sūtnis Bernardino Leons pirmdienas vakarā paziņoja, ka konfliktējošās Lībijas paralēlās valdības sarunās Marokas kūrortpilsētā Shiratā panākušas vienošanās par galīgo miera līguma tekstu.

Leons norādīja, ka tagad tekstu jāapstiprina Lībijas karojošajām pusēm, un piebilda, ka «tā šķiet vienīgā iespēja».

Eiropas valstis un ASV stingri atbalstījušas Leona centienus panākt vienošanos par mieru starp Lībijas starptautiski atzīto valdību Tobrukā un islāmistiem tuvo valdību Tripolē.

Eiropas Savienībā (ES) un ASV izsauc satraukumu, ka haoss valstī ļāvis teroristiskajam grupējumam «Islāma valsts» nostiprināties Vidusjūras dienvidu krastā un vairo nelegālo imigrantu pieplūdumu Eiropā.

ANO sūtnis pavēstīja, ka visas sarunās iesaistītās puses vienojušās atgriezties pie miera līguma pēc šīs nedēļas islāma Upurēšanas svētkiem, lai pārrunātu vienotas valdības izveidošanu.

Leons pauda cerību, ka procesu varētu pabeigt divās, trijās dienās, lai miera līgumu parakstītu līdz 20.oktobrim.

«Jūs zināt, ka katrā procesā un katrās sarunās ir brīdis, kad jāpaziņo, ka darbs ir pabeigts,» norādīja Leons. «Mums tagad ir teksts, kas ir galīgais teksts. Tādējādi mūsu procesa daļa ir pabeigta.»

«Mums nekādu turpmāku sarunu nebūs, pusēm tagad tam jāpiekrīt vai to jānoraida,» uzsvēra ANO sūtnis.

Viņš nepaskaidroja, kā šis teksts atšķiras no iepriekšējiem, kuri izraisīja abu valdību iebildumus.

Leons gan izteicās, ka pēdējās izmaiņas teksta būtību nemainot un ka runa bijusi par detaļām.

Iepriekšējie ANO piedāvātie miera līguma teksti paredzēja pastāvīgu ugunspārtraukšanu un vienotas valdības izveidošanu.

2014.gadā ievēlētais Tobrukas parlaments saglabātu savas pozīcijas, taču tiktu izveidota jauna institūcija - Valsts Padome, ko galvenokārt veidotu islāmistu parlamenta pārstāvji, kas darbojas Tripolē. Likumdevēju vara tiktu dalīta starp abām šīm institūcijām.

Sacelšanās laikā pret toreizējo diktatoru Muamaru Kadafi, izveidojās dažādas kaujinieku grupas, kas tagad atbalsta kādu no konkurējošām valdībām vai vispār nepakļaujas nekādai autoritātei, paužot atsevišķu etnisko grupu, reliģisko novirzienu vai vietējo teritoriju intereses.

Konflikts atļāvis arī «Islāma valstij» iegūt kontroli teritorijās ap Sirtas pilsētu Lībijas vidienē.

Vienlaikus haoss veicinājis cilvēku kontrabandu pāri Vidusjūrai, un imigranti, kas bija ieradušies strādāt Lībijā, tagad pievienojas nelikumīgo ieceļotāju straumei, kas plūst uz Eiropu.

Pēdējās dienās kaujas Lībijā pastiprinājušās, jo Tobrukas valdībai lojālie spēki sākuši uzbrukumus radikālajiem islāmistiem Bengāzī pilsētā valsts austrumos, kas izsaucis Eiropas un ANO pārmetumus.

Tobrukas armijas ģenerāļa Halifa Haftara pozīcija ir bijusi viena no problēmām sarunās. Tripole uzstāj, ka armijai pēc vienošanās panākšanas jāieceļ jauni komandieri.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu