Rinkēvičs: NATO jāturpina «atvērto durvju» politika (6)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Tādi notikumi kā Krievijas agresija Ukrainā un tā dēvētās islāma valsts (IS) īstenotais terors ir dramatiski mainījuši drošības situācija pasaulē, un šajos apstākļlos NATO ir jāturpina «atvērto durvju» politika, NATO samitā Velsā paudis Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs.

NATO dalībvalstu un kandidātvalstu ­- Bosnija un Hercegovina, Gruzija, Maķedonija (Bijusī Dienvidslāvijas Republika Maķedonija), Melnkalne - Ārlietu ministru sanāksmē Latvijas ārlietu ministrs E. Rinkēvičs apsveica visas četras valstis gan ar paveikto gatavojoties NATO, gan ar nozīmīgo ieguldījumu starptautiskajā drošībā. E. Rinkēvičs savā uzrunā norādīja, ka tādi notikumi kā Krievijas agresija Ukrainā un tā dēvētās islāma valsts (IS) īstenotais terors ir dramatiski mainījuši drošības situācija pasaulē.

«Šajos apstākļos NATO dalībvalstu un kandidātvalstu tikšanās NATO samitā ir skaidrs signāls par Alianses «atvērto durvju» politikas turpināšanu, un tas jāņem vērā visiem, kas cenšas destabilizēt starptautisko drošību», uzsvēra Latvijas ministrs.

E. Rinkēvičs atzīmēja, ka jaunu dalībvalstu uzņemšanai jānotiek atbilstoši trijiem pamatprincipiem. Pirmkārt, kandidātvalstu progresam, tuvinoties NATO, ir jābūt tieši atkarīgam no to sasniegumiem un paveiktā. Otrkārt, jaunu dalībvalstu uzņemšanai jāstiprina Alianses drošība. Treškārt, nevienai valstij ārpus NATO nav tiesību uz veto jaunu biedru uzņemšanai.

Latvija atzinīgi novērtē Gruzijas sniegumu NATO integrācijas procesā un ieguldījumu starptautiskajās operācijās, īpaši Afganistānā. Samitā apstiprinātais Gruzijas atbalsta pasākumu kopums būs vēl viens būtisks solis, kas tuvinās Gruziju pilntiesīgai dalībai Aliansē. Arī Rietumbalkānu kandidātvalstu virzība uz dalību Aliansē paplašinās NATO nodrošinātās starptautiskās stabilitātes zonu. Latvijas ārlietu ministrs mudināja kandidātvalstis turpināt iesāktās politiskās un aizsardzības jomas reformas.

Ministrs izteica Latvijas atbalstu un gatavību sadarboties ar visām kandidātvalstīm reformu īstenošanā, kā arī aktuālo drošības izaicinājumu risināšanā.

E. Rinkēvičs NATOsamitā tikās arī ar Austrālijas ārlietu ministri Džūliju Bišopu. E. Rinkēvičs pateicās Austrālijai par tās ieguldījumu, cenšoties panākt Ēģiptē notiesātā žurnālista Latvijas un Austrālijas pilsoņa, Pētera Grestes atbrīvošanu. Ministrs atzīmēja labo sadarbību starp Latvijas un Austrālijas diplomātiskajiem dienestiem šajā lietā. Ministri vienojās par abu valstu rīcības ciešu koordināciju P. Grestes lietā arī turpmāk.

Ministrs arī sniedzis intervijas mediju pārstāvjiem no BBC, Sky News un Latvijas televīzijas dažādiem kanāliem.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu