Seile: dziesmusvētkos jānodrošina apstākļi, ko skolēni var izturēt

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Nākamajos Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkos ir jānodrošina tādi apstākļi, kas dalībniekiem ir panesami, norāda izglītības un zinātnes ministre Mārīte Seile.

Šodien Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēdē Seile, komentējot izskanējušās runas par skolēnu dziesmu un deju svētku nepieciešamību, pārliecinoši pauda, ka šiem svētiem ir jānotiek, tomēr pastāv jautājums par to, kas būtu jādara citādāk.

Ministre, raugoties uz piedzīvoto situāciju, norādīja, ka, ilgstoši darot vienu lietu, «organizatoriem iestājas zināma rutīna, kad var nepamanīt kādus sīkumus, kas var eskalēties».

Līdz ar to svētku rīkotājiem ir jāpārvērtē svētku mērķu uzstādījums, jo pagaidām bērnu drošība un veselība tajos neparādās. Visos pasākumos jābūt uzmanītai bērnu drošībai, uzsvēra ministre, paužot cerību, ka «šis darvas piliens svētkos tomēr nāks par labu turpmāka darba uzlabošanai».

Seile arī piebilda, ka vairums veikto secinājumu īsti neprasa izmaiņas likumdošanā un vairāk naudas.

Tāpat ministre aicināja nepārspīlēt, sakot, ka «svētkos visam jābūt tā kā ikdienā - sava gultiņa, mīļākais ēdiens - vienmēr būs neērtības, bet jāizvērtē, lai jaunās situācijas bērniem būtu panesamas».

Kā ziņots, XI Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku organizācijas izvērtēšanas komisija pēc vairāk nekā mēnesi ilga darba secināja, ka bērnu ģībšanai svētku ģenerālmēģinājuma laikā nav izvirzāms viens konkrēts iemesls. Kā žurnālistiem pēc sēdes pastāstīja komisijas vadītāja Evija Papule, bērnu ģībšanu un ģenerālmēģinājuma pārtraukumu izraisīja apstākļu kopums.

Komisija nevērtēja iespējamos pārkāpumus, kurus varēja pieļaut svētku rīkotāji. Papule aģentūrai LETA skaidroja, ka Izglītības un zinātnes ministrijā jaunu komisiju nebūs, bet «ir saprotams, ka izvērtēšana turpināsies un Valsts izglītības satura centram ir jāveic tālākas darbības, lai arī pieaugušie ievērotu šīs prasības».

LETA jau ziņoja, ka 11.jūlija vakarā, kad Mežaparka estrādē notika XI Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku noslēguma koncerta ģenerālmēģinājums, daudziem dziedātājiem kļuva slikti un viņi paģība. Mediķi slimnīcā nogādāja 17 bērnus.

Pēc notikušā izglītības un zinātnes ministre Mārīte Seile izdeva rīkojumu par komisijas izveidi svētku organizācijas izvērtēšanai. Komisijai jāsniedz secinājumi par aizvadītajiem svētkiem un ierosinājumi turpmāko svētku rīkošanai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu