Kalniņš: Latvijas pozīcija neuzņemt vairāk bēgļu «sasien rokas» premjerministrei

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Latvijas pozīcija neuzņemt vairāk bēgļu «sasien rokas» premjerministrei Laimdotai Straujumai («Vienotība»), komentējot Eiropas Komisijas (EK) prezidenta Žana Kloda Junkera trešdien uzrunā Eiropas Parlamentā (EP) teikto par nepieciešamību Eiropas Savienības (ES) valstīm uzņemt vairāk bēgļu, sacīja Saeimas Ārlietu komisijas vadītājs Ojārs Ēriks Kalniņš («Vienotība»).

Viņš paskaidroja, atsaucoties uz plašsaziņas līdzekļos pausto, ka Višegradas valstu grupa, ko veido Polija, Ungārija, Čehija un Slovākija, kā arī Lietuva un Igaunija piekrīt uzņemt vairāk bēgļu pēc brīvprātības principa.

«Presē izskan, ka Višegradas valstis, Lietuva un Igaunija, vismaz to valdības ir izteikušas, ka piekrīt brīvprātīgi pieņemt papildu bēgļus, un tur viņi pagaidām atšķirās no Latvijas pozīcijas. Mēs visi esam pret obligātu kvotu [bēgļu sadalei] principu. Pat Lietuva un Igaunija [piekrīt uzņemt papildu bēgļus], ja tas nav obligāti, bet

mēs neesam gatavi pat brīvprātīgi pieņemt [papildu bēgļus],»

sacīja Kalniņš.

«Jāskatās, kā koalīcija risinās šo sarunu. Manuprāt, [pašreizējā Latvijas pozīcija] sasien rokas mūsu premjerei, un tas nozīmē, ka

Latvija būtu vienīgā ES dalībvalsts, kas vispār atsakās papildināt palīdzību. Tam ir iekšējas sekas ES,» brīdināja deputāts.

Jau ziņots, ka EK prezidents Žans Klods Junkers trešdien uzrunā EP paziņoja, ka jaunais plāns par patvēruma meklētāju izvietošanu ES valstīs, kas paredzēs kvotu sistēmu, ir jāīsteno obligātā kārtā.

«Nekādas runāšanas, nekādas retorikas, ir vajadzīga rīcība,» uzsvēra Junkers.

«Eiropai jāuzņem savās rokās 160 000, tas ir jādara obligātā kārtā. Es aicinu (...) [ES] iekšlietu ministru sanāksmē 14.septembrī vienoties par 160 000 cilvēku uzņemšanu,» teica EK prezidents, runājot par 120 000 patvēruma meklētāju pārvietošanu no Itālijas, Grieķijas un Ungārijas kopā ar viņa maijā paziņoto plānu par 40 000 bēgļu un patvēruma meklētāju pārvietošanu.

Viņš arī sacīja, ka

EK ir par to, lai patvēruma meklētājiem būtu tiesības strādāt tajās ES dalībvalstīs, kurās viņi atradīsies.

EK publiskos tā dēvēto drošo valstu sarakstu, un migrantiem no šīm valstīm būs jāatgriežas izcelsmes zemē, sacīja Junkers. Viņš atzina, ka šajā sarakstā vajadzētu iekļaut ES kandidātvalstis no Rietumbalkāniem.

Junkers arī paziņoja, ka ir jāstiprina kontrole uz ES ārējās robežas un EK nākamā gada sākumā ierosinās sistēmu, lai atļautu legālo migrāciju ES.

Junkers arī lūdza ES dalībvalstis saziedot 1,8 miljardus eiro kā ārkārtas finansējumu Āfrikas valstīm.

Jau ziņots, ka Junkers trešdien EP pirmo reizi sava amata termiņa laikā teica runu «Par stāvokli Eiropas Savienībā».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu