Kas būs bankas Citadele pircēji? Amerikāņi, krievi vai citi? (84)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Saistībā ar bankas Citadele pārdošanu ik pa laikam izskan dažādas versijas un pieņēmumi. Vēl nesen dzirdējām, ka bankas iespējamie pircēji ir Krievijas kapitālists Šeflers, Norvik banka un ātro kredītu biznesmeņi, bet tagad parādījusies jauna versija - Citadeles banku pirkšot amerikāņu uzņēmums Ripplewood. Tāpēc portāls TVNET sazinājās ar bankas pārdošanas kūrētājiem un uzraugiem.

Privatizācijas aģentūras (PA) sabiedrisko attiecību vadītājs Guntis Kārkliņš TVNET skaidroja, ka informācija par pircējiem, viņu piedāvājumiem netiek publiskota valsts interesēs – tikai tā iespējams panākt, ka uzvar vislabākais no piedāvājumiem.

Lai valsts varētu iegūt labākos bankas akciju pārdošanas darījuma nosacījumus, ir svarīgi, lai potenciālie investori nezina, kādi ir konkurentu piedāvājumi.

Tāpat arī investoru prasība ir saglabāt konfidencialitāti un bez viņu piekrišanas potenciālo investoru vārdi nevar tikt publiskoti.

Valdība esot regulāri informēta par bankas investoru piesaistes procesa gaitu, tajā skaitā, ka Latvijai ar pozitīvu lēmumu ir beigusies EK padziļinātā izmeklēšanas procedūra par valsts veiktajiem atbalsta pasākumiem Parex bankas restrukturizācijas plāna ietvaros.

Šobrīd turpināsies bankas padziļināta izpēte.

Septembra sākumā konsultants Société Générale un PA informēs valdību par pirkuma līguma nosacījumiem un valdība varēs lemt par investora apstiprināšanu.

Savukārt Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) Komunikācijas daļas vadītāja Laima Auza TVNET skaidroja, ka komisija kā banku uzraugs nelemj par investora izvēli tā piesaistes procesā, tas ir bankas akcionāru ziņā. Kad valdība būs izvēlējusies un vienojusies ar investoru par darījuma noteikumiem, izvēlētais investors FKTK iesniegs nepieciešamos dokumentus būtiskas līdzdalības atļaujas saņemšanai.

«Pēc mūsu rīcībā esošās informācijas investora izvēle vēl ir procesā, un līdz ar to mēs arī neesam saņēmuši dokumentus.»

Lai akcionāra izvēlētais investors varētu iegādāties banku Citadele, ir jāsaņem arī attiecīga FKTK atļauja. Investoram būs jāiesniedz FKTK paziņojums un dokumenti būtiskas līdzdalības iegūšanai, kas apliecina viņa finanšu stabilitāti un līdzekļu izcelsmi, kā arī biznesa plāns, kur atklāts redzējums un stratēģija bankas turpmākajai darbībai.

Pēc visu nepieciešamo dokumentu saņemšanas FKTK sāks investora izvērtējumu, kas jāveic likuma noteiktajā termiņā – 60 darba dienās.

FKTK vērtē pircēja stabilitāti, reputāciju un finanšu līdzekļu pietiekamību,

savukārt par darījuma cenu vienojas pircējs un pārdevējs. Tikai pēc FKTK atļaujas saņemšanas investors varēs iegādāties banku.

Portāls TVNET jau vēstīja par versiju, ka Citadeles bankas iespējamie pircēji ir Krievijas kapitālists Šeflers, Norvik banka un ātro kredītu biznesmeņi.

Tāpat arī ziņots, ka banka Citadele dibināta 2010.gadā, restrukturizējot valsts pārņemto Parex banku. Patlaban PA īpašumā ir 75% mīnus viena bankas Citadele akcija, savukārt 25% un viena akcija pieder Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankai. 2013.gadu banka «Citadele» noslēdza ar 15,2 miljonu eiro peļņu, savukārt Citadeles grupa pērn nopelnīja 13,7 miljonus eiro.

Pašlaik tiek meklēts investors bankai Citadele.

Iepriekš izskanējis, ka amerikāņu uzņēmums Ripplewood ir piesaistījis uzņēmējus/partnerus no Latvijas - politiķiem pietuvināto uzņēmēju Māra Martinsona un kokrūpniecības firmas Pata AB īpašnieku Uldi Mierkalnu.

Turklāt Martinsona firmā jūlija sākumā veica kratīšanu Finanšu policija.

Komentāri (84)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu