ASV apliecina NATO kolektīvās aizsardzības garantijas Baltijas drošībai

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

ASV amatpersonas Ārlietu ministrijas (ĀM) valsts sekretāram Andrejam Pildegovičam viņa vizītes laikā apliecinājušas NATO kolektīvās aizsardzības garantijas Baltijas valstu drošībai, informēja ĀM. Pildegovičs darba vizītē Vašingtonā, ASV atradās no pirmdienas līdz trešdienai.

Vizītes laikā valsts sekretārs tikās ar ASV amatpersonām un apsprieda drošības politikas jautājumus, un NATO sadarbības stiprināšanu, Latvijas un ASV divpusējās ekonomiskās sadarbības intensificēšanu, ES un ASV transatlantisko saišu veicināšanu, atbalstu Austrumu partnerības politikas un Centrālāzijas reģiona valstīm, iestāšanā procesu OECD, kā arī ES un ASV Transatlantiskās tirdzniecības un investīciju partnerības (TTIP) līgumu.

Pārrunājot Krievijas agresiju Ukrainā, valsts sekretārs ar ASV amatpersonām apmainījās viedokļiem par sankciju politikas turpināšanu pret Krieviju un atbalsta sniegšanu Ukrainai reformu īstenošanai. ASV amatpersonas apliecināja apņemšanos turpināt atbalstīt Baltijas valstu drošības nostiprināšanu NATO kolektīvajā aizsardzībā, vienlaikus uzsverot nepieciešamību visiem sabiedrotajiem palielināt ieguldījumu savā un alianses kopīgajā drošībā.

Sarunu laikā tika pārrunāti NATO Varšavas samita sagatavošanas jautājumi, Irānas kodolsarunu vienošanās ietekme uz Tuvo Austrumu reģionu un terorisma apkarošanas kopīgie centieni.

Apmainoties viedokļiem par sadarbību un atbalstu ES Austrumu partnerības valstīm un Centrālāzijas valstīm, valsts sekretārs īpaši uzsvēra izglītības nozīmi, aicinot ASV atbalstīt Latvijas īstenotos izglītības projektus ar šīm valstīm.

Vizītes laikā viņš tikās ar Nacionālās drošības padomes Eiropas lietu vecāko direktoru Čārlzu Kupčanu, valsts sekretāra vietnieci Eiropas un Eirāzijas lietās Viktoriju Nulandi, valsts sekretāra vietnieci Dienvidāzijas un Austrumāzijas lietās Nišu Bisvālu, valsts sekretāra vietnieka palīdzi Austrumāzijas un Klusā okeāna valstu lietās Sūzanu Trontonu, Valsts departamenta sankciju politikas koordinatoru Danielu Frīdu, ASV Finanšu departamenta sekretāra palīgu Danielu Gleizeru un citām ASV administrācijas amatpersonām.

Pildegovičam bija arī tikšanās ar senatoru Džonu Makeinu, kā arī kongresmeni Riku Larsenu un kongresmeni Maiklu Tērneru, kā arī sarunas ar vairāku Vašingtonas domnīcu pārstāvjiem. Atsevišķās sarunās Ārlietu ministrijas valsts sekretāram pievienojās Aizsardzības ministrijas politiskais direktors - valsts sekretāra vietnieks Jānis Garisons, kurš arī šajā nedēļā uzturas darba vizītē ASV.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu