Palielinājies no alimentu parādniekiem atgūto uzturlīdzekļu apmērs

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Kopš lēmuma par nemaksātāju vārdu publiskošanu, ir palielinājies no alimentu parādniekiem atgūto uzturlīdzekļu apmērs.

Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācija (UGFA) pagaidām nav apkopojusi datus, cik daudz parādnieku ir izslēgti no 1.jūlijā internetā publicētā saraksta, taču fondā norādīja, ka vēl pirms ziņu publiskošanas parādnieki pastiprināti interesējās par parāda atmaksas kārtību un labprātīgu uzturlīdzekļu maksāšanu, lai ziņas par viņiem netiktu publiskotas.

«Līdz ar to ir palielinājies regresa kārtībā no parādniekiem atgūto uzturlīdzekļu apmērs. Arī šobrīd novērojams, ka Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijā saņemto zvērinātu tiesu izpildītāju paziņojumu par parādnieka veiktajiem uzturlīdzekļu maksājumiem skaits varētu būt lielāks, salīdzinot ar iepriekšējiem periodiem, tomēr to vēl ir pāragri izvērtēt,» sacīja Juridiskās nodaļas vadītāja Linda Sparāne.

Mājaslapā publiskotās ziņas par parādniekiem tiek aktualizētas katru dienu. Vārds tiek dzēsts, ja no valsts vai pašvaldību iestādēm ir saņemta informācija, ka ziņu publiskošana kaitē bērna interesēm; iesniedzējs atsaucis piekrišanu ziņu publiskošanai; parādnieks kļuvis par personu ar invaliditāti; parādnieks iesniedzis dokumentus, kas apliecina, ka pārejošas darbnespējas dēļ nestrādā ilgāk kā sešus mēnešus gadījumos, kad darbnespēja ir nepārtraukta, vai vienu gadu triju gadu periodā gadījumos, kad darbnespēja atkārtojas ar pārtraukumiem. Vārds tiek dzēsts, ja tiesu izpildītājs informējis, ka parādnieks sācis veikt uzturlīdzekļu maksājumus tiesu izpildītāja depozīta kontā un tie nodrošina normatīvajos aktos noteikto minimālo apmēru.

Ar 2015.gada 1.jūliju UGFA mājas lapā «www.ugf.gov.lv» publiskotas ziņas par uzturlīdzekļu parādniekiem, norādot nemaksātāju vārdu, uzvārdu, personas koda otro daļu un dzimšanas gadu. Vārda publicēšanai ir noteikti vairāki ierobežojumi. Jaunā regulējuma mērķis ir sekmēt bērna tiesību aizsardzību, kā arī veicināt vecāku pienākumu pildīšanu – uzturlīdzekļu maksāšanu. Vārda publicēšanai ir vairāki ierobežojumi. Pašlaik sarakstā ir 1771 vārdi.

Kopējā alimentos nesamaksātā summa kopš 2004.gada ir 138,7 miljoni eiro. Par šiem bērniem ir maksājusi valsts. Lielākais uzturlīdzekļu parādnieks ir no Ludzas novada, viņa parāds sasniedz 48 tūkstošus eiro. Šim vīrietim ir no deviņiem līdz 11 bērniem, iepriekš informēja administrācija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu