Lagarda: lai SVF piedalītos palīdzības programmā, jāsamazina Grieķijas parāda slogs

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) izpilddirektore Kristīne Lagarda piektdien uzsvēra, ka, lai SVF piedalītos palīdzības programmā, ir nepieciešamību mazināt Grieķijas parāda slogu.

Francijas radiostacijā «»Europe 1 viņai tika uzdots jautājums, vai Grieķijas palīdzības programma ir dzīvotspējīga bez parāda restrukturizācijas.

«Atbilde ir pilnīgi kategorisks «nē»,» paziņoja Lagarda.

Viņa norādīja, ka Grieķijas partneri Eiropā ir «principiāli» atbalstījuši parādu sloga mazināšanu, bet «ne summu, vai metodi».

«Lai mēs (SVF) piedalītos, mums vajag pilnīgu programmu, un no mūsu skatu punkta, šai programmai ir divas daļas,» uzsvēra Lagarda.

Pirmā daļa ir tāda, ka Grieķijai ir jārealizē fundamentālas reformas, lai atbrīvotu ekonomiku un dotu tai iespēju augt, skaidroja SVF vadītāja.

«Otra daļa nāk no aizdevējiem un to veido no vienas puses finansējuma nodrošināšana un no otras puses parāda restrukturizācija, lai atvieglotu tā slogu,» teica Lagarda.

Viņa atzina, ka dod priekšroku parāda atmaksas termiņa pagarināšanai, un būtu nepieciešamas arī pagarināt kredītbrīvdienas, kurās Grieķijai nevajadzētu veikt maksājumus.

Lagarda arī norādīja, ka būtu līdz minimumam jāsamazina procentu maksājumi, lai parāds kļūtu ilgtspējīgs.

Jau ziņots, ka eiro zonas valstu finanšu ministri ceturtdien atzina, ka Grieķija ir izpildījusi priekšnoteikumus, lai uzsāktu saprašanās memoranda par jaunu aizdevumu sagatavošanas uzsākšanu.

Ministri telefonkonferencē uzklausīja Eiropas Komisijas (EK), SVF un Eiropas Centrālās bankas (ECB) novērtējumus par Grieķijas parlamenta pieņemto likumu par reformām, kuras pieprasa valsts starptautiskie kreditori apmaiņā pret jaunu aizdevumu.

Tādējādi eiro zonas valstis ir sākušas procedūras, lai šo valstu finanšu ministri sāktu sarunas ar Grieķiju.

Grieķijas parlaments ceturtdienas naktī pieņēma likumu par smagām reformām, kuras pieprasa valsts starptautiskie kreditori apmaiņā pret jaunu aizdevumu. Vienošanās par jaunu aizdevumu 86 miljardu eiro apmērā tika panākta pirmdien.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu