Gaismas pils vēl tikai formulēs attieksmi pret restorāna «Kleever» nosaukumu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Latvijas Nacionālā bibliotēka (LNB) ceturtdien sanāksmē atzina, ka jāņem vērā sabiedrības lielā interese un rūpe par LNB restorāna nosaukumu un tuvāko dienu laikā formulēs savu attieksmi, sacīja LNB sabiedrisko attiecību vadītājs Augusts Zilberts.

Ceturtdien LNB notikusi sanāksme, kurā direktora Andra Vilka vadībā vēlreiz pārrunāti jautājumi par bibliotēkas jaunā restorāna nosaukumu «Kleever», kas izraisījis asu sabiedrības reakciju.

«Nav noslēpums, ka publiskajā vidē viedokļi par nosaukumu ir ļoti dažādi - variē no ļoti negatīviem līdz pozitīviem un uzmundrinošiem,» atzina Zilberts.

LNB pārstāvis informēja, ka bibliotēka vēlas izcelt un saglabāt saikni ar Klīversalu, tamdēļ mainīties varētu tikai nosaukuma rakstība.

Viņš uzsvēra, ka zīmīgs bijis pēdējais teikums kultūras nozares pārstāvju ceturtdien izplatītajā vēstulē: «Lūdzu, nesteigsimies, nepārsteigsimies, bet padomāsim par labāku nosaukumu. Par nosaukumu, kas nedod iemeslu izsmieklam,» norādot, ka bibliotēka nevēlas sasteigt savu lēmumu.

LNB sagatavos un nosūtīs atbildi Valsts valodas centram (VVC) un kultūras nozares pārstāvjiem, kas par nosaukumu un tā atbilsmi latviešu valodai LNB sūtījuši vēstules.

Jau vēstīts, ka negatīvu viedokli par nosaukumu paudis VVC, kura direktors Māris Baltiņš uzsvēris, ka nosaukums ir no valodas politikas nepieņemams un vēsturiski sadomāts. «Nav saprotams, kāpēc šāds nosaukums izvēlēts, un tiešām jābrīnās, vai no aptuveni 700 sabiedrības pārstāvju iesūtītajiem restorāna nosaukumiem šis bija pats atbilstošākais ēkai, kas ir nacionālās kultūras patvērums,» uzsvēra VVC direktors, paužot, ka neiztur kritiku arī saiknes meklēšana ar Dītrihu Klīveru, jo viņa uzvārda oriģinālrakstība bijusi Klüwer.

Arī kultūras nozares pārstāvji aicinājuši nomainīt LNB restorāna nosaukumu pret citu, "Gaismas pils statusam, prestižam un uzdevumiem atbilstīgāku nosaukumu. "Pašreizējais jaunvārds, kurš nav saprotams lielākajai daļai sabiedrības, izraisījis negatīvu reakciju un pamatotu neizpratni, kāpēc mūsu nacionālajā simbolā Gaismas pilī ar Imanta Ziedoņa vārdā nosaukto zāli jāatrodas ēdināšanas uzņēmumiem, kuru nosaukumi ir nevajadzīgi aizguvumi, anglicismi vai latviešu valodas runas un rakstu tradīcijā nesakņoti jaunvārdi, kas radīti Švauksta garā," pauž vēstules autori.

Tāpat sabiedrība sociālajos tīklos pauž negatīvu attieksmi pret LNB jaunā restorāna nosaukumu.

LNB informēja, ka izsludinātajā konkursā saņemts vairāk nekā 700 ideju LNB jaunā restorāna nosaukumam, taču tās precīzi neatspoguļo restorāna būtību, tādēļ meklēti citi varianti.

«Diskutējot par Latvijas Nacionālās bibliotēkas restorāna nosaukuma izvēli, nolēmām variēt ar vārdu «Klīversala», aplūkojot tā semantisko jeb nozīmju daudzpusību. Vārda priekšvēsture saistāma ar vēsturisku vietu un Rīgas pilsētas apgabalu, kur šobrīd atrodas Gaismas pils,» iepriekš sacīja Zilberts.

Viņš paskaidroja, ka avotos šī vieta pirmoreiz minēta jau 1248.gadā, bet 17.gadsimta sākumā ūdensceļu aizsērējumi tās apkārtnē izveidoja vairākas mazas saliņas – Mazo Klīversalu un Kārķu salu, kas saplūda kopā ar Klīversalu un izveidoja Lielo Klīversalu. Vietvārds radies ap 1670.gadu, pateicoties koktirgotājam Dītriham Klīveram. Savukārt starptautiski vārds «kleever» skan līdzīgi angļu valodas vārdam «clever», kas nozīmē gudrība.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu