Eirozonas finanšu ministri spriedīs par palīdzības programmu Grieķijai

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Šodien Briselē pulcēsies eirozonas finanšu ministri, lai spriestu par palīdzības programmu finanšu grūtībās nonākušajai Grieķijai.

Eirogrupa diskutēs par Grieķijas lūgumu sniegt tai finanšu palīdzību no Eirozonas glābšanas fonda jeb Eiropas Stabilitātes mehānisma (ESM) līdzekļiem. Eirogrupa izskatīs Grieķijas piedāvātos reformu priekšlikumus, kas paredz apmaiņā pret finanšu palīdzību Grieķijā pārskatīt pensijas, paaugstināt nodokļus un uzlabot nodokļu iekasēšanu, samazināt militāro budžetu, veikt privatizāciju.

Grieķijas reformu priekšlikumi šonedēļ tika iesniegti Eiropas Komisijai, Eiropas Centrālajai bankai un Starptautiskajam Valūtas fondam. Šīs institūcijas šodien Eirogrupā paudīs savu novērtējumu par eirozonas finanšu stabilitāti, Grieķijai nepieciešamajiem finanšu līdzekļiem un Grieķijas publiskā sektora parāda apmēru ilgtspēju. Pamatojoties uz šo vērtējumu, eirozonas finanšu ministri apmainīsies viedokļiem, vai ir pietiekams pamats sākt formālas sarunas par jaunu palīdzības programmu Grieķijai.

ESM ir eirozonas dalībvalstu veidota starptautiska finanšu institūcija, kuras līdzekļi paredzēti problēmās nonākušu eirozonas valstu situācijas risināšanai. Līdzšinējā palīdzības programma Grieķijai netika finansēta no ESM, bet no cita mehānisma - Eiropas Finanšu stabilitātes fonda, kurā Latvija nav veikusi iemaksas, tāpēc Latvijas nodokļu maksātāju līdzekļi pašlaik nav novirzīti Grieķijai.

Latvija kopš iestāšanās eirozonā ESM veikusi divus maksājumus par kopējo summu 88,48 miljoni eiro.

Par situāciju Grieķijā svētdien Briselē sasaukta Eiropadomes ārkārtas sanāksme.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu