Ēģiptē meitenes «šķīsta» ar apgraizīšanu. Dramatiski stāsti

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Ēģipte paziņojusi par plāniem nākamo piecu gadu laikā par 10-15% samazināt sieviešu apgraizīšanu, vēršoties pie ārstiem un reliģiskajiem līderiem, ziņo «CNN».

Ēģipte ir valsts, kurā sieviešu apgraizīšana ir izplatītāka nekā jebkur citur pasaulē. Parasti tas notiek vecumā no deviņiem līdz divpadsmit gadiem. Šī prakse tika aizliegta 2008.gadā, taču Ēģiptes valdība paredz, ka tuvākajā nākotnē puse no meitenēm vēl aizvien tiks pakļautas šai procedūrai, jo, saskaņā ar valdības pētījumu, sešas no desmit sievietēm uzskata, ka tā ir nepieciešama.

Mona Muhameda bija 10 gadus veca, kad kādā karstā vasaras dienā savā dzimtajā ciematā Dienvidēģiptē viņu apgraizīja.

«Es biju pārbijusies,» Mona atklāja medijiem. «Viņi mani sasēja. Māte mani turēja aiz vienas rokas un vecmāmiņa aiz otras.»

Kad Mona bailēs centās izrauties no savu mīļoto cilvēku tvērieniem, kuri turēja viņu klāt pie viesistabas grīdas, ārsts injicēja viņai anestēziju. Mona atceras, ka viņai iedeva košļājamo gumiju, līdz viņa iemiga. Nākamais, ko viņa atceras ir pamošanās jau apgraizītai.

Šādi un līdzīgi stāsti Ēģiptē nav retums – tie tiek «stāstīti» jau kopš faraonu laikiem. No vairāk nekā 125 miljoniem meiteņu un sieviešu, kuras mūsdienās piedzīvo šo procedūru, katra ceturtā dzīvo Ēģiptē.

ANO pārstāvji apgalvo, ka šādai procedūrai nav nekādu medicīnisku labumu un tā var izraisīt paliekošas fiziskas un emocionālas traumas.

«Tas ir rupjš cilvēktiesību pārkāpums,» «CNN» komentē ANO pārstāvis Kairā. «Šī procedūra meitenes dzīvi nekādā veidā neuzlabo un nav ne medicīnisku, ne reliģisku iemeslu to veikt.»

Salīdzinājumā ar savām māsām Monai ir paveicies, jo viņas apgraizīšanas procedūru veica ārsts. Viņas māsas apgraizīja tradicionāla vecmāte, kura uz brūcēm lika pelnus, lai apturētu asiņošanu.

Šobrīd 47 gadus vecā Mona jautājusi savai mātei, kāpēc apgraizīšana bija tik svarīga. Viņa saņēmusi atbildi, ka: «Parasti meitenes tādā vecumā kļūst «satrauktas», un šī operācija palīdz ar šo «satraukumu» tikt galā.»

Sieviešu apgraizīšana Ēģiptē ir aizliegta kopš 2008.gada, taču šī prakse ir tik ļoti «ieaudusies» Ēģiptes sabiedrībā, ka daudzi vēl aizvien uzskata, ka tas ir veids, kādā «šķīstīt» meiteni un viņas laulību padarīt «īstu».

«Cilvēki mēdza rīkot svinības pēc tam, kad meitene bija apgraizīta. Viņi priecājās un apmainījās ar dāvanām,» atklāj ANO pārstāvis. «Tieši tāpēc viņiem ir grūti atzīt, ka tas ir noziegums vai grēks bez reliģiska pamata, kas sakņojas sociālajās normās un aizspriedumos.»

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu