Britu prese pauž pārsteigumu par karalienes runu Vācijā

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Karalienes Elizabetes II runu, kurā viņa brīdinājusi par iespējamo Eiropas «sašķelšanu», britu prese ceturtdien interpretējusi kā politisku paziņojumu.

«Mēs zinām, ka Eiropas šķelšanās ir bīstama un ka mums jābūt modriem pret to kontinenta rietumos, kā arī austrumos,» uzturoties Vācijā, trešdien norādīja karaliene. «Tas joprojām ir kopīgs uzdevums.»

Savā runā, kurā bija daudz vēsturisku atsauču - gan Otrais pasaules karš, gan Berlīnes mūris, gan Vācijas atkalapvienošanās -, karaliene uzsvēra arī svarīgo lomu, ko Eiropā spēlē Lielbritānija.

«Apvienotā Karaliste vienmēr bijusi cieši iesaistīta kontinentā. Pat tad, kad mūsu galvenā uzmanība bijusi pievērsta citviet pasaulē, mūsu tauta spēlējusi izšķirošu lomu Eiropā,» norādīja karaliene.

Taču ceturtdien britu laikraksti nav kavējušies paust savu izbrīnu par Elizabetes izteikumiem.

«Karaliene ļauj noprast vēlmi, lai Lielbritānija paliek Eiropas Savienībā,» vēsta «The Guardian».

Savā ievadrakstā avīze norāda, ka runa «bija pilna ar slēptiem un ne tik slēptiem mājieniem, ka viņa Lielbritāniju uzskata par piederīgu Eiropas Savienībai».

«The Guardian» uzsver, ka šī bijusi pirmā publiskā Elizabetes uzstāšanās, kurā viņa ļāvusi noprast, ka vēlas, lai briti gaidāmajā referendumā nobalsotu par palikšanu ES.

Arī «The Daily Telegraph» atzīst, ka šo runu iespējams interpretēt kā karalienes «viedokli ES debatēs».

Savukārt

«The Independent» norāda, ka karaliene nākusi klajā ar «negaidītu brīdinājumi» pirms ES samita,

kurā dalībvalstu līderi cita starpā pirmo reizi varētu apspriest Lielbritānijas premjerministra Deivida Kemerona iecerētās ES reformas.

Tikmēr Bakingemas pils pārstāvis sarunā ar sabiedrisko raidorganizāciju BBC noliedzis šādas interpretācijas, apgalvojot, ka karalienes runa neesot bijusi par ES.

«Karaliene ir apolitiska. Viņa nekad neizklāstītu politisku viedokli,» uzsvēra pils pārstāvis, piebilstot, ka Elizabete esot runājusi par dziļākiem konfliktiem, kas draud sašķelt kontinentu.

Monarhi Lielbritānijā saskaņā ar tradīciju ieņem politiski neitrālu vietu un ļoti reti nāk klajā ar paziņojumiem, kurus varētu saistīt ar aktuālās politikas jautājumiem.

Tomēr Skotijas neatkarības referenduma priekšvakarā Elizabete esot paudusi cerību, ka «ļaudis ļoti rūpīgi apsvērs savu nākotni».

Šie izteikumi tika plaši interpretēti kā atbalsts kampaņai par Skotijas palikšanu Apvienotās Karalistes sastāvā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu