Apstiprina EP vēlēšanu galīgos rezultātus (40)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) šodien apstiprināja Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanu galīgos rezultātus. Paralēli rezultātu skaitīšanai notikusi arī datu pārbaude, lai pārliecinātos, vai nav pieļautas matemātiskas kļūdas. «Diemžēl šādi gadījumi bija. Tie neietekmēja rezultātu, bet atsevišķi gadījumi bija, kas mani nedaudz izbrīna,» klāstīja Cimdars.

«Mūsu uzdevums bija akurāti un matemātiski summēt, akurāti saskaitīt rezultātus iecirkņos. Vēlēšanu naktī mēs saņēmām elektronisku informāciju, kas nonāca uz mūsu servera, bet parakstītie dokumenti, iecirkņu protokoli bija uz vietas, un bija vajadzīgs laiks, lai šos dokumentus saņemtu šeit,» žurnālistiem sacīja CVK priekšsēdētājs Arnis Cimdars.

Viņš paskaidroja, ka kādā iecirknī komisija nav sapratusi, kādēļ jāsakrīt plusu, svītrojumu, negrozīto biļetenu skaitam katrā kandidātu sarakstā ar kopējo grozīto zīmju skaitu. «Dīvaini ir nevis tas, ka nesakrīt, bet tas, ka viņš jautā, kāpēc ir jāsakrīt. Bet kopumā kļūdu bija salīdzinoši maz,» teica CVK priekšsēdētājs.

Līdz šim sūdzības no deputātu kandidātiem CVK nav saņemtas. Savukārt vēlētāji sūdzējušies par to, ka dažādu iemeslu dēļ nav varējuši nobalsot.

Apstiprinātos rezultātus CVK nosūtīs Eiropas Parlamentam, kā arī izsniegs kopijas katram jaunievēlētajam deputātam.

«Vienotība» ieguvusi lielāko balsu skaitu - 204 979 jeb 46,19% un četras vietas Eiroparlamentā. Pārējās partijas ieguvušas pa vienam krēslam. Par Nacionālo apvienību nobalsojuši 63 229 jeb 14,25%, «Saskaņu» – 57 863 jeb 13,04%, Zaļo un zemnieku savienību – 36 637 jeb 8,26% un Latvijas Krievu savienību – 28 303 jeb 6,38%.

EP iekļuvuši «Vienotības» pārstāvji Valdis Dombrovskis, Sandra Kalniete, Artis Pabriks un Krišjānis Kariņš, Nacionālā apvienības pārstāvis Roberts Zīle, Andrejs Mamikins no «Saskaņas», Iveta Grigule no Zaļo un zemnieku savienības un Tatjana Ždanoka no Krievu savienības.

Oficiālie CVK dati liecina, ka vēlēšanās nobalsojuši 445,2 tūkstoši balsstiesīgo jeb 30,24% no kopējā vēlētāju skaita. No kopumā 443,8 tūkstošos derīgu aplokšņu 2,2 tūkstošos atrastas vairākas vēlēšanu zīmes, 12 no tām bija vienādas. Vēlēšanu urnās atrastas arī 1208 tukšas aploksnes, 67 saplēstas vēlēšanu zīmes, kā arī divas cita apgabala vēlēšanu zīmes. Kopumā bijušas 3,5 tūkstoši nederīgu zīmju.

Rezultātus tiesā iespējams pārsūdzēt līdz 6.jūnijam.

Komentāri (40)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu