Atcelta autobusa dēļ pasažieriem rodas nepatikšanas (63)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Sabiedriskais transports ir daudzu Latvijas iedzīvotāju ikdiena, un tāpēc autobusu kursēšanas pārtraukums var radīt problēmas konkrētā maršruta pasažieriem. Tā noticis arī Zemgales pusē.

Lasītāja Ginta rakstīja: «Tā kā studēju Jelgavā, bet dzīvoju Vecumniekos, tad divas reizes nedēļā izmantoju autobusu Jelgava- Vecumnieki. Viss jau būtu labi, tikai mani šokēja Vecumnieku autoostā izvietotais paziņojums, ka šis autobusa maršruts no «Jelgavas autobusa parka» puses ar 12. maiju tiks slēgts.

Rodas jautājums, kā uz darbu tad turpmāk nokļūs Vecumnieku, Iecavas, Zālītes, Jelgavas apkārtnē dzīvojošie cilvēki, kā uz Jelgavu turpmāk tiks studenti un kā pēc tam viņi nokļūs uz mājām?

Vai turpmāk šie cilvēki pārvietosies ar autostopiem?

Pie tam garāmbraucošās mašīnas neuzņem svešus braukt gribētājus.

Esmu pati bieži vien Vecumnieki-Jelgava autobusu izmantojusi, lai no Vecumniekiem nokļūtu uz bibliotēku Iecavā, jo arī no Vecumniekiem uz Iecavu nav citas iespējas, kā nokļūt ar šo autobusu.

Atceros, ka savulaik no Vecumniekiem, uz Iecavu, Misu, Jelgavu varēja nokļūt ar vilcienu Krustpils - Vecumnieki - Iecava - Jelgava, bet arī jau vairākus gadus šis vilciena maršruts ir slēgts.

Sakiet, lūdzu, kādi būtu iespējamie turpmākie risinājumi? Kā man turpmāk no Vecumniekiem dienas laikā nokļūt uz Iecavu, Kāraviem, Zālīti vai Jelgavu?»

Pārvadātājam zaudējumi

Savukārt SIA «Jelgavas autobusu parkā» TVNET skaidroja, ka šo maršrutu apkalpo cits pārvadātājs, bet «Jelgavas autobusu parks» pārtrauca maršruta apkalpošanu no 12.maija, jo

pasūtītājs par 2013.gadu uzņēmumam nav sedzis 200 000 latu zaudējumus.

Kā situāciju skaidro direkcijā?

Bet valsts SIA «Autotransporta direkcija» komunikācijas speciālists Egons Ālers TVNET apgalvoja, ka Jelgavas autobusu parks, kas līdz šim veica pārvadājumus maršrutā Jelgava-Vecumnieki, atteicās no šī maršruta, pamatojoties uz to, ka maršrutā ir maz pasažieru, liels tehniskais nobraukums un tas nes lielus zaudējumus.

Direkcija iesniedza šo jautājumu izskatīšanai 5.aprīļa Sabiedriskā transporta padomes sēdē, kurā tika uzklausīts arī Jelgavas autobusu parka viedoklis. Uzņēmums paziņoja, ka pārvadājumus maršrutā neturpinās un padome uzdeva Zemgales plānošanas reģionam, iesaistot pārvadātāju, sagatavot jaunu piedāvājumu, kā neatstāt iedzīvotājus bez sabiedriskā transporta pakalpojumiem un novērst lielās izmaksas.

Zemgales plānošanas reģions, apkopojot Vecumnieku un Iecavas novada domes viedokļus, iesniedza jaunu piedāvājumu, kurš tika izskatīts 2014.gada 25.aprīļa padomes sēdē. Tas paredzēja slēgt reisus plkst.5.20 no Vecumniekiem un plkst.18.10 no Jelgavas, bet saglabāt reisus plkst.12.10 no Jelgavas un reisu no Vecumniekiem pārceļot par 1 stundu vēlāk - uz plkst.15.05.

Papildus tika piedāvāt atklāt reisu 6.40 no Bauskas un 17.30 no Jelgavas (caur Zālītes centru). Diemžēl netika iesniegts piedāvājums, lai izvērtētu iespēju pārkārtot vietējās nozīmes maršrutus tā, lai varētu aizstāt slēgto rīta reisu posmā no Vecumniekiem līdz Iecavai.

Lai nerastos pārtraukums pārvadājumos, saskaņā ar 25. aprīļa Sabiedriskā transporta padomes lēmumu

jaunos reisus apkalpot tika piedāvāts citiem reģionā strādājošiem pārvadātājiem.

Apkopojot un izvērtējot piedāvājumus, maršrutu apkalpošanai tika izvēlēts izdevīgākais piedāvājums un no 12.maija pārvadājumus veic SIA «Aips».

Direkcija atkārtoti vērsās ar lūgumu Zemgales plānošanas reģionam izvērtēt iespēju pārkārtot esošos pārvadājumus uz Vecumnieku novadu tā, lai nodrošinātu iespēju iedzīvotājiem nokļūt rīta stundās Iecavā, kur ir iespēja pārsēsties citu maršrutu autobusos (iepriekš apzinot Vecumnieku novada iedzīvotāju vajadzības).

Pēc direkcijas rīcībā esošās informācijas 22.maijā Zemgales plānošanas reģiona pārstāvji tikās ar apkārtnes iedzīvotājiem, lai precizētu nepieciešamo reisu skaitu un vēlamos kursēšanas laikus.

Komentāri (63)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu