Apzeltīts Rīgas Kristus Piedzimšanas katedrāles centrālais kupols (28)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Īstenojot Rīgas Kristus Piedzimšanas katedrāles arhitekta Roberta Pflūga projektā sākotnēji iecerēto, šogad apzeltīts dievnama centrālais kupols. Kupola virsma pārklāta ar 980 proves zeltu, apzeltīšanai izmantojot 57 740 zelta lapiņas.

Dievnama centrālā kupola apzeltīšanas projekts īstenots Rīgas Kristus Piedzimšanas katedrāles atjaunošanas akcijas «SVET» ietvaros.

Rīgas un visas Latvijas Metropolīts Aleksandrs kupola atklāšanas pasākumā norādīja: «Daudzas pasaules pilsētas, ieskaitot Jeruzalemi, Parīzi, Vīni, Kopenhāgenu, rotā pareizticīgo dievnamu zeltītie kupoli. Cik patīkami, ka arī Rīgu, svētītās Latvijas galvaspilsētu, izrotājis mūsu katedrāles zeltītais kupols. Tas mirdz pašā pilsētas centrā brīnišķīgu vēsturisku ēku un zaļojošu parku vidū,

ar savu mirdzumu tas piešķir svinīgumu un pabeigtības sajūtu ne tikai baznīcai, virs kuras tas slejas, bet arī pilsētai,

kurā šī baznīca atrodas. Mēs šodien priecājamies ne tikai par mūsu brīnišķīgo katedrāli, bet arī par mūsu brīnišķīgo pilsētu, priecājamies, ka mūsu pilsēta rotāta ar zeltītu majestātisku kupolu, priecājamies, ka esam darbojušies pilsētas rotāšanā kā neviens cits.»

Foto: Publicitātes foto

Rīgas Kristus Piedzimšanas katedrāles atjaunošanas projekts «SVET», kas pēc Gunta Rāvja un «Skonto Būve» iniciatīvas tika sākts 2002.gadā, restaurējot dievnama fasādi, atjaunojot sienu gleznojumus un realizējot katedrāles arhitekta ieceres, ļāva atdzimt vienai no skaistākajām un vēsturiski nozīmīgākajām celtnēm Rīgas centrā.

Guntis Rāvis atzīst, ka «SVET» akciju uztver kā misiju un ir pateicīgs, ka dzīvē ir dota iespēja realizēt šādu projektu.

Rīgas Kristus Piedzimšanas katedrāles centrālā kupola apzeltīšanas projekta kopējās izmaksas ir 550 tūkstoši eiro. Kupola zeltīšana veikta ar 23 karātu zelta lapiņām, to uzklāšanai lietojot atbilstošu tehnoloģiju. Darbus veica augsti kvalificēti speciālisti zeltīšanas vecmeistara uzraudzībā.

Ņemot vērā, ka apzeltīšana bija jāveic noteiktos meteoroloģiskos apstākļos, un, lai nenotiktu kapara oksidēšanās, nedrīkstēja pieļaut pat ūdens piles nokļūšanu uz apzeltīšanai paredzētās virsmas, ap katedrāles centrālo kupolu tika izveidots aizsargpārklājums.

Foto: Publicitātes foto
Projekta veiksmīgas realizācijas sarežģītākais pamatelements bija sastatņu unikālu konstrukciju izveidošana kupola aizsargpārklājuma nodrošināšanai,

jo darbi noris lielā augstumā un spēcīgā vējā. Atbilstošāko risinājumu izstrādāja labākie Latvijas sastatņu konstruktori kopā ar Vācijas speciālistiem. Sastatnes tika izvietotas uz jumta, un kopējais svars bija 14,5 tonnas, ar aizsargpārklājumu nosedzot 900 kvadrātmetrus.

«Zelts ir Dievišķās gaismas simbols,

atgādinot mums par to, ka Kungs ir «Gaisma no Gaismas» (Ticības Simbols) un «Pasaules gaisma» (Jņ. 8, 12). Nepakļaudamies rūsēšanai un trūdēšanai, zelts ir arī Dievišķās patiesības nemainīguma simbols un mūžības simbols. Рar mūžību mums atgādina arī baznīcas kupolu mirdzums. Mūžībai pieder katrs cilvēks, un katram cilvēkam ir ļoti svarīgi kļūt par mūžīgās dzīves mantinieku, uz ko mūs aicina Kungs un svētā Baznīca,» norādīja Rīgas un visas Latvijas Metropolīts Aleksandrs.



Komentāri (28)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu