SPRK aicina sargāt savus telefonus ārvalstīs (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Tuvojoties maija svētku brīvdienām, kad daudzi ir ieplānojuši braukt atpūsties uz ārzemēm, Sabiedrisko attiecību regulēšanas komisija (SPRK) aicina Latvijas iedzīvotājus sargāt savus mobilos telefonus, lai izvairītos no to izmantošanas krāpnieciskos nolūkos.

Mobilie telefoni tiek zagti ar nolūku pēc tam tos izmantot dažādās krāpniecības shēmās. Iekārots tiek nevis mobilais telefons, bet mobilā telefona SIM karte, ar kuras palīdzību var izkrāpt ievērojamas naudas summas, TVNET informēja SPRK Komunikāciju nodaļas vadītāja pienākumu izpildītāja Inese Krūmiņa.

Ja tiek konstatēts, ka telefons ir pazudis vai nozagts, nekavējoties jāsazinās ar savu mobilo operatoru. Tāpat kā pazaudējot bankas karti nekavējoties tiek zvanīts vai rakstīts e-pasts savai bankai ar lūgumu to nobloķēt, arī mobilā telefona pazaudēšanas gadījumā jārīkojas līdzīgi - steidzami jāsazinās ar savu operatoru.

Iedzīvotājiem saskaņā ar līgumā atrunāto kārtību ir jāsazinās ar savu mobilo operatoru, zvanot vai rakstot e-pastu, ja nav izdevies iepriekš sazvanīt. Laicīgi informējot mobilo operatoru, iedzīvotāji sevi pasargās no liekiem un neplānotiem tēriņiem. Iedzīvotājiem jārūpējas, lai telefona aparāts un SIM karte būtu aizsargāta ar drošām parolēm, kas ļaundaru plānus apgrūtina. Ir vērts nomainīt telefona ražotāja piedāvāto paroli uz jaunu paroli. Bieži vien iedzīvotāji izmanto ražotāju piedāvātās un viegli uzminamās paroles 0000 vai 1111.

SPRK rīcībā esošā informācija liecina, ka personas, kuras nodarbojas ar krāpnieciskiem darījumiem, izmanto nozagtajā telefonā esošo SIM karti, lai ar datora palīdzību ģenerētu izsaukumus. Tā rezultātā pat stundas laikā var tikt veikti telefona izsaukumi vairāku tūkstošu eiro apmērā. Tradicionāli izsaukumi tiek veikti uz valstīm ārpus Eiropas Savienības.

Ja klients nebūs brīdinājis savu mobilo sakaru operatoru par telefona pazušanu vai nozagšanu, krāpnieciskos zvanus nāksies apmaksāt klientam pašam. Ja operators ir brīdināts, tad no tā brīža, kad informācija ir saņemta, telefonu zagļu radītos izdevumus par izsaukumiem, sedz operators.

«Ja esi konstatējis, ka tavs mobilais telefons ir nozagts vai pazaudēts, nekavējoties ziņo par to savam operatoram,» aicina SPRK.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu