Aptauja: Puse Latvijas iedzīvotāju vēlētos sekot pašvaldības sēdēm interneta tiešraidē

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Ja vien būtu laiks, 49% no aptaujātajiem Latvijas iedzīvotājiem labprāt izmantotu iespēju regulāri vērot savas pašvaldības sēdes interneta tiešraidē, savukārt 43% respondentu šādu iespēju izmantotu neregulāri, liecina telekomunikāciju operatora «Triatel» veiktais pētījums.

Kā informēja «Triatel» pārstāvji, tikai 8% atzina, ka šāda iespēja nav aktuāla vai labprātāk pašvaldības sēdes apmeklētu klātienē. Tajā pašā laikā 83% aptaujas dalībnieku atzīst, ka viņi vēlētos būt informēti par savas pašvaldības darbu, rezultātiem un tās pieņemtajiem lēmumiem.

Pētījums atklāj, ka

59% respondentu būtu svarīgi, ja tiešraides laikā ar e-pasta starpniecību būtu iespējams uzdot jautājumus sēdes dalībniekiem un saņemt tūlītēju atbildi,

tā veidojot savstarpēju dialogu. 38% šāda iespēja būtu aktuāla tikai gadījumā, ja sēdē tiktu apspriesti iedzīvotājiem būtiski jautājumi.

«Pētījuma rezultāti liecina, ka pašvaldības šobrīd ir izaicinājuma priekšā - cilvēki vēlas interaktīvas domes sēdes, cilvēki vēlas, lai dome pašvaldības telpās darbiniekiem pieejamo bezvadu internetu bez maksas piedāvātu arī apmeklētājiem,» stāsta telekomunikāciju operatora «Triatel» valdes priekšsēdētājs Viktors Topors. «No vienas puses, tās ir tikai normālas digitālās sabiedrības nodokļu maksātāju vēlmes, no otras puses - tas ir ļoti liels izaicinājums daudzām pašvaldībām, gan raugoties no praktiskās demokrātijas viedokļa, gan no praktiskās informācijas tehnoloģiju pielietošanas viedokļa.»

Rezultāti liecina, ka 53% respondentu ikdienā uzturas ārpus mājas, tāpēc viņiem ļoti svarīga ir iespēja izmantot bezvadu interneta bezmaksas pieslēgumu savas pašvaldības sabiedriskajās vietās. 27% pilnībā apmierina pašreizējā situācija, jo gan bibliotēkā, gan pagasta pārvaldes telpās ir pieejams bezvadu internets, bet 20% pietiek ar mobilā interneta sniegto pārklājumu.

Tieši puse aptaujāto uzskata, ka pašvaldībai būtu jānodrošina iespēja bez maksas izmantot bezvadu internetu,

jo cilvēki maksā nodokļus, savukārt pašvaldībai bezmaksas interneta nodrošināšana nerada papildu izdevumus. Nedaudz vairāk nekā trešdaļa jeb 38% aptaujāto uzskata, ka administratīvos centros šāda iespēja būtu jānodrošina bez maksas, bet 8% uzskata, ka pašvaldībai nav jāfinansē iedzīvotāju privātās vajadzības.

Lūgti nosaukt vietas, kurās vajadzētu būt pieejamam bezvadu internetam, respondenti primāri nosauca pašvaldības administrācijas un sabiedriskās ēkas, autoostas un medicīnas iestādes, kā arī autobusus un vilcienus.

Pētījumu organizēja telekomunikāciju operators «Triatel», no 18.marta līdz 1 aprīlim kopumā aptaujājot 632 iedzīvotājus reģionālajās pašvaldībās, kā arī Rīgā.

«Triatel» vārda turētājs, AS «Telekom Baltija», 2013.gadā strādājis ar 4,96 miljonu eiro apgrozījumu un 471 997 eiro zaudējumiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu