Līdz maijam varētu būt zināms, vai Olaines bīstamo atkritumu sanāciju varēs īstenot vēl šogad

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Līdz maijam varētu būt zināms, vai Olaines šķidro bīstamo atkritumu izgāztuves sanācijas projektu varēs īstenot vēl šogad.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Kaspara Gerharda (VL-TB/LNNK) preses sekretārs Arnis Zacmanis atzina, ka patlaban eksperti veic pētījumu par ķīmisko vielu izplatības dinamiku - vai izplešas tālāk vai nē. Maijs esot pēdējais termiņš, kad ir jābūt zināmiem pētījumu rezultātiem un kad jāpieņem lēmums par turpmākajām darbībām.

Tomēr jau tagad esot cerības, ka vēl šogad izdosies šo projektu pabeigt.

Uzņēmuma SIA «Olaines ūdens un siltums» pārstāve Kristīne Ruļuka informēja, ka šā gada 16.februārī ir noslēgts līgums ar SIA «GEO Consultants» par juridiskiem pakalpojumiem, tehniskās specifikācijas izstrādi tālākās iepirkuma procedūras sagatavošanai. Saskaņā ar līgumu projekts tiks īstenots līdz 15.maijam.

Jau ziņots, ka pārtrauktu iepirkuma procedūru un citu iemeslu dēļ Valsts vides dienestam (VVD) noteiktajā termiņā - līdz šā gada 1.aprīlim - neizdosies īstenot Olaines bīstamo atkritumu sanācijas projektu.

VVD pārstāve Jūlija Ņikitina iepriekš skaidroja, ka projekta īstenošana nenotiek vairāku iemeslu dēļ un iepirkuma process ir tikai viens no tiem. Projekta īstenošanu ietekmējusi arī atbildīgo darbinieku maiņa Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā - šī iemesla dēļ VVD tika ieteikts nogaidīt ar projekta īstenošanu. Kā prioritārais projekts tika noteikts Inčukalna sērskābā gudrona dīķu sanācijas projekts. Turklāt VVD Olaines sanācijas projektu pārņēmis bez papildu finansējuma, kas nozīmē, ka līdz šim viss darīts ar esošajiem cilvēkresursiem un finansējumu.

Olaines bīstamo atkritumu izgāztuves sanācijas projektam bija paredzēts atvēlēt 6,74 miljonus eiro. Par šo naudu bija paredzēta atkritumu izgāztuves būvju, inženiertehnisko konstrukciju demontāža un pēcsanācijas monitoringa sistēmas izveide. Sistēma paredzētu gruntsūdeņu piesārņojuma kontroles sistēmas ierīkošanu, virszemes ūdeņu kontroles sistēmas izveidošanu un likvidēto dziļurbumu kontroles sistēmas izveidošanu. Tāpat bija paredzēts, ka būs jārenovē meliorācijas sistēma un jāveic teritorijas rekultivēšanas un līdzināšanas darbi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu